Noul act legislativ, care a fost adoptat aseara de Comisia pentru Administratie Publica si Echilibru Ecologic din Camera Deputatilor, impune, in primul rand, infiintarea Registrului de evidenta a tuturor cainilor din tara, cei fara stapan, cei cu stapan si cei cu regim special.
“Registrul este o obligatie atat a autoritatilor locale, prin serviciile specializate pentru cainii fara stapan, cat si a cetatenilor care au caini. In acest fel, vom reusi sa avem o evidenta clara a cainilor din Romania si sa respectam normele de sanatate si siguranta, prevazute de Autoritatea Sanitar-Veterinara”, a declarat, in exclusivitate, pentru “Green Report”, Sulfina Barbu, presedinta Comisiei pentru Administratie Publica si Echilibru Ecologic.
Registrul trebuie sa raspunda in primul rand la intrebarea cati caini cu si fara stapin sunt in Romania. In acest moment nu exista nici o evidenta clara. Singurul lucru cert sunt victimele cainilor.
„Numai in Bucuresti, in 2010, peste 8.300 de oameni au fost muscati de cainii fara stapan, in timp ce, in 2009, cifra a fost peste 7.500”, a declarat Sulfina Barbu.
"Fara o evidenta nu se pot face nici estimari privind costurile sterilizarilor. In Bucuresti, de la an la an, situatia se agraveaza si va fi tot mai rau daca nu actionam urgent. 40 de milioane de euro pe an sunt necesari numai in Bucuresti pentru a ingriji cainii fara stapan”, spune Sulfina Barbu.
Consiliile locale, obligate sa poarte grija cainilor de pripas
In acelasi timp, legea obliga consiliile locale sa amenajeze din fonduri proprii adaposturi pentru cainii fara stapan, sa aiba un medic veterinar, in cadrul serviciilor specializate pentru gestionarea cainilor abandonati, si sa infiinteze Registrul de evidenta. In aplicarea legii, autoritatile locale vor fi verificate de Autoritatea Sanitar-Veterinara.
Membrii Comisiei au mai stabilit si cateva reguli stricte de functionare a adaposturilor pentru cainii comunitari. Tot ce tine de amenajarea acestor adaposturi si de tratarea cainilor, cat timp acestia sunt gazduiti in ele, se va face in baza regulilor sanitar-veterinare.
Reguli noi si pentru proprietarii de caini
„Legea ii obliga pe stapanii de caini sa-si identifice animalele prin microcipare, sa nu le tina in afara proprietatii, sa le sterilizeze, pe cele din rasa comuna, si sa nu le abandoneze”, a explicat Sulfina Barbu.
Adica, orice proprietar de caine, care nu are un animal de rasa pura, atestat printr-un certificat, va fi obligat sa-l sterilizeze pentru a reduce astfel inmultirea necontrolata a cainilor.Infierea unui caine si apoi eliberarea lui pe strazi este interzisa prin noua lege.
„Persoanele care vor sa adopte un caine fara stapan, pentru a avea garantia ca acestia nu sunt lasati liberi, din nou, in spatiul public, trebuie sa faca dovada ca au unde sa-i adaposteasca, ca au cu ce sa-i intretina si sa nu deranjeze vecinii”, scrie in noua legea a cainilor fara stapin.
Cainii comunitari fara stapan, grav bolnavi, si cei agresivi pot fi eutanasiati sau sterilizati
Cainii care sunt bolnavi grav, cei incurabili, cei irecuperabili, cei agresivi, periculosi, sau cainii de lupta si de atac, lasati in libertate, pot fi eutanasiati sau sterilizati, conform hotararii Consiliului Local, iar toate aceste categorii sunt mentionate si in Ordonanta de Urgenta a Guvernului nr. 55/2002, a precizat Sulfina Barbu.
Presedinta Comisiei pentru Administratie Publica si Echilibru Ecologic sustine ca a avut toata deschiderea spre dialog si ca legea cainilor fara stapan a fost atat de mult discutata, tocmai pentru a asculta opiniile si sugestiile tuturor celor implicati.
„Legea este ampla si da posibilitatea primariilor sa rezolve pe termen lung problema cainilor abandonati. Sustin aceasta lege cu un singur lucru in minte. Nu vreau sa mai aud ca, in Romania, oamenii mor muscati de caini. Iubesc animalele, dar daca ma puneti sa aleg intre un om si un caine, intotdeauna voi alege omul”, a incheiat Sulfina Barbu.
Legea care hotaraste soarta cainilor fara stapan a fost adoptata de Comisia pentru Administratie Publica si Echilibru Ecologic din Camera Deputatilor.