Update: Insolventa Hidroelectrica, admisa

Instanta a admis cererea de insolventa a companiei Hidroelectrica, cel mai mare producator de energie ieftina din Romania.

"Pierderile Hidroelectrica au fost de peste 121 milioane de lei in 2011, compania datorand imense sume de bani (numai Fondului Proprietatea are de achitat peste 44 milioane lei, MECMA- 206 milioane lei, Apelor Romane, circa 160 milioane de lei s.a.), iar cheltuielile cu dobanzile bancare depasesc 156 milioane lei", potrivit unor informatii publicate de Hotnews.

Cel mai mare producator de energie electrica din Romania a depus vineri 15 iunie 2012 cererea de intrare in insolventa, potrivit unui anunt postat pe site-ul Ministerului Justitiei, portalul instantelor de judecata.

Hidroelectrica este una dintre cele mai profitabile companii de stat din Romania si acopera anual aproximativ 30% din productia interna de energie electrica, fiind controlata de Ministerul Economiei.

Compania a cerut insolventa, din cauza secetei

Seceta a afectat substantial, in 2011, profitul net al liderului in productia de energie electrica, Hidroelectrica. Profitul companiei a ajuns anul trecut la 15,7 milioane lei, de la 292,3 milioane lei in 2010, intrucat cheltuielile companiei de stat au crescut, iar veniturile au scazut, in principal din cauza secetei.

Potrivit unui comunicat al Consiliului de Administratie al Hidroelectrica, al carui presedinte este Remus Vulpescu, seceta, scaderea cifrei de afaceri si cresterea datoriilor Hidroelectrica au determinat cererea de intrare in insolventa a companiei, depusa in 15 iunie a.c.

Hidroelectrica, retrogadata de Moody’s Investors Service

Moody’s Investors Service a revizuit in scadere, cu patru trepte, de la ‘Ba1’ la ‘B2’, ratingurile pe termen lung ale Hidroelectrica si le-a plasat sub revizuire, pentru o posibila retrogradare, din cauza recentei decizii a companiei din Romania de a-si solicita insolventa, se arata intr-un comunicat al agentiei de evaluare financiara dat publicitatii miercuri, citat de Agerpres.

“Retrogradarea cu patru trepte a ratingurilor Hidroelectrica, de la ‘Ba1’ la ‘B2′, vine ca urmare a recentei decizii a companiei de a-si solicita insolventa, ceea ce indica cresterea semnificativa a riscului intrarii in incapacitate de plata si incorporeaza imposibilitatea de a anticipa viitoarele evolutii in urma procedurilor de insolvent”’, a explicat analistul Richard Miratsky, care este si vicepresedinte al Moody’s.

Mihaela Pavnutescu

Comentariile tale pot fi postate aici

Citeste si: Hidroelectrica anuleaza clauza de forta majora
Exclusiv GR: Hidroelectrica, dispusa sa renunte la majoritate in compania de proiect
Tarnita-Lapustesti
 

spot_img

Newsletter-ul de mediu

Ultimele știri