Unirea, Alba: Sediul Agentiei Nationale a Zonei Montane va fi mutat la Alba Iulia

Sediul central al Agentiei Nationale a Zonei Montane (ANZM) va fi mutat de la Bucuresti la Alba Iulia, la initiativa parlamentarilor PD-L de Alba, Alexandru Peres si Corneliu Olar. Acestia au promovat un proiect de ordonanta de urgenta care a primit avizul Ministerului Agriculturii si urmeaza sa fie supus aprobarii Guvernului in cel mult o luna de zile. Institutia isi va desfasura activitatea intr-un spatiu aflat in proprietatea Consiliului Judetean Alba. Este vorba despre un imobil pe care CJ Alba il detine in centrul orasului, spatiu situat in spatele sediului central al Bancii Raiffeisen.

Agentia Nationala a Zonei Montane faciliteaza accesul locuitorilor din comunitatile montane la programe de dezvoltare, initiate la nivel national si european. Judetul Alba este pe primul loc pe tara in privinta densitatii populatiei stabile in zone montane. Pe de alta parte, judetul Alba este si sediul Regiunii de dezvoltare Centru, regiune cu cel mai mare numar de unitati administrativ-teritoriale, respectiv 214.

"Descentralizarea administratiei publice inseamna flexibilizarea sa si aducerea mai aproape de cetatean si de nevoile sale. Sustinem ca sediul Agentiei Nationale a Zonei Montane trebuie adus la Alba Iulia din mai multe motive: in primul rand, zona Muntilor Apuseni este zona montana cu cea mai mare densitate din punct de vedere al populatiei stabilite. Apoi, avem la Alba Iulia o universitate care poate oferi o buna colaborare cu Institutul de montanologie aflat la Sibiu, la numai 70 de km de noi, putem dezvolta proiecte si programe care sa ajute la dezvoltarea si valorificarea cat mai buna a zonelor montane. Nu in ultimul rand, judetul Alba se afla la intersectia a doua lanturi montane mari din Romania, respectiv Muntii Apuseni si Carpatii Meridionali", a precizat vicepresedintele Senatului, Alexandru Peres, ales senator de Alba in Colegiul nr. 1.
 
La randul sau, deputatul de Apuseni, Corneliu Olar, a subliniat necesitatea descentralizarii acestei Agentii si a relocarii sale la Alba Iulia: "Vin din inima Muntilor Apuseni unde am fost primar multi ani si stiu foarte bine care sunt problemele acestei zone. Daca mergeti in zona sa intrebati cu ce se ocupa aceasta agentie veti vedea ca nici cei din administratie, nu mai vorbesc de omul de rand, nu vor sti macar ca exista. Nu poti sa dezvolti zonele montane dintr-un birou, de la Bucuresti, trasand linii pe o harta. Trebuie sa fii aici, intre moti, sa vezi cum traiesc ei si ce ii doare".

Modificarea legii de infiintare a Agentiei Nationale a Zonelor Montane ar presupune si o reducere a cheltuielilor cu personalul, pentru ca institutia ar urma sa aiba doar 12 posturi la nivelul sediului central si cate un post la nivel judetean, post aflat in subordinea directorului executiv al Directiei judetene pentru Agricultura. In prezent, legea prevede ca la nivel judetean activitatea agentiei sa fie coordonata de catre un director, iar potrivit legii romanesti, pentru a crea o directie, aceasta trebuie sa aiba minim 15 posturi.

ANZM a inceput sa functioneze de la 1 ianuarie 2008 ca birou in cadrul Directiei generale de dezvoltare rurala din cadrul Ministerului Agriculturii. Venirea ANZM la Alba Iulia este un castig si in conditiile in care majoritatea sediilor centrale ale unor institutii au parasit pe rand judetul nostru, migrand spre Sibiu, Cluj sau Mures.

spot_img

Ultimele știri