Unirea Alba: Proiectul minier de la Rosia Montana ar aduce in economia Romaniei 46 de milioane de dolari

Opozantii proiectului minier de la Rosia Montana vorbesc despre turism si cultura in zona, dar de-a lungul anilor nu au facut practic nimic in acest sens. Asta daca nu luam in calcul un festival numit Fan Fest. Dupa spusele si supararea localnicilor, un fel de manifestare departe de a fi culturala, deoarece a fost stropita din belsug cu vin si tuica. Participantii, in mare majoritate tineri, au inteles sa se culturalizeze consumand bauturi alcoolice peste limita si infierbantati de aburii alcoolului s-au luat la bataie, drept urmare medicii de la spitalul din Campeni avand cam mult de lucru.

Festivistii le-au vorbit urat localnicilor, le-au daramat capitele de fan si s-au spalat despuiati ziua in amiaza mare in troacele unde se adapau vacile. Au scris pe zidurile cladirilor cu markere, iar la Taul Brazi au facut un adevarat dezastru ecologic, distrugand ce s-a facut acolo de catre RMGC. Dar atat despre cum inteleg opozantii sa faca cultura la Rosia Montana. Sa revenim insa la cultura si turismul adevarate care s-ar putea face in zona.
Intr-adevar, patrimoniul cultural poate aduce multi vizitatori in Rosia Montana, cu conditia sa fie bine conservat, restaurat si pus in valoare. Autoritatile cred ca initiativele culturale si turistice sunt posibile la Rosia Montana, dar numai dupa o ecologizare serioasa a mediului si in urma unor investitii extinse in infrastructura, pe termen lung.

In acest sens compania Rosia Montana Gold Corporation a facut deja un pas pentru realizarea acestor investitii si pentru incurajarea activitatilor care vor contribui la dezvoltarea potentialului turistic. Un exemplu ar fi programul de arheologie preventiva prin care se descopera artefacte unice. Acestea vor urma sa fie expuse intr-un muzeu al mineritului nou si functional. Acum, galeriile romane sunt nesigure si greu accesibile, iar cladirile istorice au nevoie de reabilitare. In viitor, cu investitii masive in infrastructura si in conservarea patrimoniului, ca urmare a realizarii proiectului minier, Rosia Montana se va putea mandri cu mostenirea sa culturala. Pana atunci, RMGC a deschis publicului larg prima casa complet restaurata din Centrul Istoric al comunei Rosia Montana.

Casa muzeu "Aurul Apusenilor" adaposteste o expozitie permanenta de istorie a mineritului fiind inclusa intr-un program finantat de compania Rosia Montana Gold Corporation, in valoare de 46 milioane de dolari. In perioada 2001-2007, RMGC a pus la dispozitia cercetatorilor 11 milioane USD pentru cercetarea patrimoniului din zona. 80 de specialisti independenti din 25 de institutii nationale si internationale au lucrat peste 1.000.000 de ore. Au fost cercetate 13 situri arheologice, incluzand peste 1400 de morminte in cadrul cimitirelor de incinerare romane, au fost demarate 11 proiecte de restaurare a monumentelor istorice din centrul istoric al Rosiei Montane, iar 7000 de obiecte descoperite au fost inventariate si restaurate. S-au publicat 150 de rapoarte tehnice si studii, 6 carti iar alte 14 sunt in lucru. Potrivit oficialilor companiei, restaurarea cladirii nr. 325, cunoscuta sub denumirea de "Aurul Apusenilor", reprezinta doar o prima etapa in constituirea viitorului Muzeu al Mineritului din Rosia Montana. Cladirea cu care s-a inceput programul de restaurare a locatiilor de patrimoniu va fi una dintre cele opt destinate gazduirii unui Muzeu Modern al Mineritului.

Proiectul final va contine o expozitie in aer liber si o sectiune subterana amenajata in jurul galeriei Catalina-Monulesti, loc in care a fost descoperit un lot de 25 de tablite cerate.

Compania a renuntat la exploatarea a 20 de tone de aur din planul de dezvoltare initial, pentru a creste gradul de siguranta si protectie a zonei istorice si pentru conservarea in situ a descoperirilor arheologice importante. In acest fel a crescut substantial perimetrul de protectie a zonei istorice a comunei Rosia Montana si perimetrul zonelor tampon, de la 53 la 135 de hectare.

Rosia Montana Gold Corporation si-a asumat restaurarea a 41 de case monument istoric si a altor 282 de case din zona protejata. Reinceperea mineritului la Rosia Montana ar face posibile toate aceste investitii de patrimoniu si ar conduce cu adevarat la dezvoltarea turismului cultural.

spot_img

Newsletter-ul de mediu

Ultimele știri