Unirea, Alba: Energie regenerabila pentru iluminatul public la scoala din Lunca Ampoitei

Comuna Metes este prima din judet care va beneficia de energie din surse alternative, intr-o prima faza doar pentru iluminatul stradal din satul Lunca Ampoitiei si pentru scoala de aici. Consiliul Local Metes a demarat un proiect care vizeaza alimentarea instalatiei de iluminat public a localitatii Lunca Ampoitiei cu energie electrica dintr-o sursa regenerabila de energie.

Proiectul a fost propus de catre Agentia Locala a Energiei Alba (ALEA) si beneficiaza de sprijinul financiar al Consiliului Judetean Alba, fiind primul de acest fel dezvoltat in judet. Practic se intentioneaza construirea unei microhidrocentrale pe cursul paraului Ampoita cu ajutorul careia sa se obtina suficienta energie pentru a alimenta, pe timp de noapte, cele circa 50 de becuri din cadrul iluminatului stradal ce deservesc in jur de 90 de case si scoala din Lunca Ampoitei pe timpul zilei.

Costurile proiectului se ridica la 50.000 de euro, ele urmand sa fie suportate 50% de Consiliul Local Metes si 50% de Consiliul Judetean Alba. In prezent, instalatia de iluminat public in satul Lunca Ampoitei este racordata la reteaua de distributie de energie electrica apartinand Electrica si, potrivit primarului comunei Metes, Traian Ursales, se inregistreaza perturbatii repetate, iar facturile vin "umflate", primaria fiind nevoita sa plateasca pe an in jur de 100 de milioane de lei vechi pentru aceasta utilitate.
 
"Din unele facturi reiese ca am fi consumat curent chiar si 40 de ore pe zi, ceea ce este imposibil. Cel mai probabil costurile pe care trebuie sa le suporte Consiliul Local Metes vor fi amortizate in 10 ani, insa beneficiile sunt pe termen lung iar costurile cu intretinerea aproape inexistente", a precizat Ursales. Se estimeaza ca proiectul va fi finalizat intr-un an de zile.

Din punctul de vedere al specialistilor ALEA, aceasta investitie pilot pentru judetul Alba va conferi in mare masura independenta instalatiilor amintite in alimentarea cu energie electrica fata de viitorul actual. Aceasta inseamna eliminarea facturilor pe care primaria le plateste in prezent pentru iluminatul public din Lunca Ampoitei, dar si reducerea emisiilor de CO2 aferente energiei consumate in prezent din surse conventionale.
 
"Desi lucrurile sunt tratate la scara mica atat din punct de vedere al investitiei cat si al complexitatii, acest proiect pilot este important sub aspectul exemplului de urmat pe care il da si altor primarii din judet in ceea ce priveste valorificarea potentialului de surse regenerabile de energie, de reducere a poluarii, in concluzie de dezvoltare durabila a zonei", a spus Florinel Andronescu, directorul ALEA. El a precizat ca energia obtinuta din surse neconventionale poate reprezenta o solutie mai ales pentru catunele neelectrificate al caror numar este inca de ordinul zecilor in judetul Alba.

La randul sau, vicepresedintele CJ Alba, Alin Cucui, a precizat ca institutia pe care o reprezinta a primit cu bratele deschise propunerea de sprijinire a proiectului, mai ales ca autoritatile judetene sunt interesate de exploatarea si utilizarea energiilor alternative. Tocmai in aceste zile, un grup de specialisti din Germania se afla in judetul Alba pentru a demara activitatile practice ale unui proiect ce vizeaza folosirea energiei eoliene pentru producerea de energie electrica si realizarea unei harti a vanturilor in judetul nostru.

spot_img

Ultimele știri