Seria scrisorilor deschise adresate autoritatilor centrale si locale, prin care se solicita realuarea procedurii de evaluare a impactului asupra mediului, continua si in aceasta saptamana.
Dupa ce un sindicat al minerilor de la Rosia Montana si liderul comunitatii de romi din localitate au lansat astfel de scrisori saptamanile trecute, acum ONG-ul Pro Dreptatea cere ministrului mediului Nicolae Nemirschi si secretarilor de stat Dan Carlan si Doru Laurian Badulescu reluarea procesului de evaluare a proiectului care "la ora actuala este blocat".
"De cand mina de stat s-a inchis, sansele de a gasi un loc de munca in Rosia Montana si chiar in imprejurimi sunt practic inexistente. Din fericire, in zona noastra a aparut un investitor care a propus un proiect ce doreste revigorarea mineritului si implicit crearea de locuri de munca pentru localnici, pentru cei din imprejurimi. Cei care sufera in primul rand suntem noi, oamenii de aici, care am ramas fara un loc de munca (…) Rosia Montana a fost si va fi o zona miniera. Nu putem transforma geografia peste noapte, incat sa ajungem la o alta zona geografica ce ar permite alte activitati economice. Rosia Montana s-a dezvoltat de pe urma mineritului si orice incercare de a impiedica dezvoltarea socio-economica a acestei localitati ar fi o mare nedreptate pentru locuitorii acestei zone. (…) Un intelept spunea ca atunci cand elefantii se bat, furnicile sufera. De aceea va rugam sa tineti cont de dorinta noastra si sa dati unda verde cat mai repede acestei investitii, in speranta unei vieti mai bune, aici la noi acasa, in Romania", se arata in scrisoare deschisa a ONG-ului Pro Dreptatea semnata de presedintele Marcu Blajean.
Prezent saptamana trecuta la Alba Iulia, invitat la o dezbatere privind dezvoltarea judetului, ministrul Mediului Nicolae Nemirschi a demonstrat ca nu este la curent cu stadiul in care se afla proiectul minier despre care investitorii canadieni sustin ca ar fi cea mai mare investitie care se face in Romania.
Nemirschi a anuntat atunci, in mod eronat, ca procedura de evaluare a impactului asupra mediului in cazul proiectului minier de la Rosia Montana a fost reluata. Cel mai probabil el a confundat evaluarea impactului asupra mediului cu raportul de mediu pentru modificarea PUZ-ului – Zona Industriala Rosia Montana la Bucium si Abrud aflat in plina dezbatere publica.
Investitorii de la Gabriel Resources si-au exprimat in mai multe randuri speranta ca schimbarea puterii politice in Romania sa aduca cu sine si deblocarea proiectului, lucru care nu s-a intamplat insa pana acum, la mai bine de jumatate de an de la instalarea noului guvern PD-L – PSD.