Unirea, Alba: Alegerea unui amplasament pentru depozitul ecologic

Urmarind respectarea prevederilor HG 349/2005, reprezentantii Consiliului Judetean Alba si ai Agentiei pentru Protectia Mediului Alba au inventariat, pe baza declaratiilor consiliilor locale, gropile de gunoi din mediul rural. S-au avut in vedere de asemenea contractele pe care autoritatile locale le au cu firmele de salubritate, suprafetele ocupate de gropile de gunoi, locul unde se gasesc acestea, precum si numarul de locuitori din zonele respective. Fiecare primar a dat declaratie pe propria raspundere cu privire la toate aceste probleme.

Edililor le-a fost adus la cunostinta faptul ca, potrivit prevederilor HG 349/21 aprilie 2005, spatiile de depozitare din zona rurala (gropile de gunoi) se inchid si se reabiliteaza pana la data de 16 iulie 2009, prin salubrizarea zonei si reintroducerea acesteia in circuitul natural. La adresa respectiva a fost anexat si un indrumator de inchidere si ecologizare a spatiilor de depozitare din mediul rural. Obligatiile care revin consiliilor locale sunt: implementarea sau extinderea sistemului de colectare a deseurilor de la populatie, institutii sau agenti economici, astfel incat incepand cu anul 2009 intreaga comuna sa beneficieze de servicii de salubrizare; promovarea si stimularea compostarii individuale sau pe platforme satesti a deseurilor biodegradabile – deseuri alimentare, deseuri verzi din gradini, curti etc; colectarea separata si valorificarea deseurilor reciclabile – hartie, carton, sticla, plastic, metal, deseuri de lemn – prin puncte sau centre de colectare; igienizarea tuturor cailor de comunicatii – maluri si albii de rauri, locuri de parcare etc.

De asemenea, tot in cursul anului trecut, consiliile locale au fost atentionate cu privire la salubrizarea spatiilor unde sunt depozitate deseurile si li s-a pus in vedere sa transmita un grafic de esalonare a inchiderii si ecologizarii gropilor de gunoi existente pe teritoriul administrativ al fiecarei comune. Indrumarul pentru inchiderea depozitelor de deseuri nepericuloase din mediul rural vizeaza acele depozite care au un volum mai mic de 20.000 mc, suprafata sub 1 ha (10.000 mp) si pe care exista numai deseuri menajere similare acestora de la agentii economici si deseuri inerte – sticla, pietre, ceramica, fara deseuri periculoase. Masurile de inchidere prevad, spre exemplu, ca: deseurile trebuie compactate cu bulozerul, prin treceri succesive, astfel incat sa se realizeze compactarea deseurilor; nu trebuie sa existe gropi si denivelari in corpul depozitului, cele care sunt trebuie umplute cu pamant, care apoi se taseaza; pe intreaga suprafata se insamanteaza uniform iarba, care se intretine timp de 2 ani; locul acestor amplasamente trebuie identificat si marcat corespunzator pentru evidentele cadastrale. In luna noiembrie a anului 2008, APM Alba a revenit cu aceleasi adrese, solicitandu-se consiliilor locale sa ia legatura cu serviciile de salubritate pentru a le fi colectat gunoiul. Salprest a preluat foarte multe comune, la fel serviciile de salubritate de la Blaj – firma Weber si Campeni – serviciul de salubritate din cadrul primariei.

Conform Planului judetean de gestiune a deseurilor din Alba, pana in 2009 trebuie ca gradul de acoperire a serviciilor de salubritate sa ajunga la 100 la suta in mediul urban si 90 la suta in cel rural, unde sunt exceptate zonele izolate. Din 67 de comune, in 25 nu exista inca servicii de salubritate, dar pana la data de 16 iulie 2009 trebuie inchise toate depozitele neorganizate din mediul rural, a caror suprafata se ridica la aproape 15 hectare, aceste zone urmand apoi sa fie ecologizate. Sunt vizate, de asemenea, depozitele de la Baia de Aries, Abrud, Zlatna, Campeni, Teius, Sebes, Blaj si Cugir. De altfel, la Teius si Sebes e sistata depozitarea deseurilor de la data de 31 decembrie 2006, prin metoda simplificata, iar Salprest a preluat deseurile din acele zone, care sunt aduse la depozitul din Alba Iulia. Se cuvine amintit aici ca, depozitele din Aiud si Ocna Mures au termen de inchidere in anul 2013, iar cel din Alba Iulia in 2015.

Deocamdata, au fost puse in functiune statiile de transfer de la Zlatna si Abrud, urmeaza cea de la Aiud si se afla in constructie o statie la Sohodol. O alta statie, la Baia de Aries, se afla in faza de proiectare, iar potrivit masterplanului, in judet mai sunt prevazute alte doua statii de transfer, la Sebes si la Blaj. Din pacate, la nivelul Albei nu exista inca un depozit ecologic de deseuri. Chiar daca se merge pe varianta finantarii din fonduri europene, pentru elaborarea studiului de fezabilitate e nevoie sa se cunoasca amplasamentul viitorului depozit ecologic. Cel mai apropiat depozit ecologic se afla la Sibiu – o investitie privata sau in judetul Mures – care insa are o capacitate redusa. La nivelul judet, mai are termen de tranzitie, cu posibilitate de depozitare, doar depozitul din Alba, pana in anul 2015, cand acesta trebuie inchis. Asa ca, trebuie gasita rapid o solutie pentru un amplasament al viitorului depozit ecologic. Poate ca este nevoie si de sprijinul oamenilor politici, care trebuie sa lase orgoliile deoparte si sa puna umarul pentru a rezolva aceasta problema cu care tot ei s-au jucat prea mult timp, considerand-o o buna tema de campanie electorala.
 

spot_img

Newsletter-ul de mediu

Ultimele știri