Unirea, Alba: Aerul marilor orase, mai toxic decat tigara!

Radicalii liberi identificati de specialistii din Louisiana sunt mai periculosi decat cei prezenti in fumul de tigara ori rezultati in urma arderii biocarburantilor. Aerul pe care-l inspiram contine mult mai multe substante chimice nocive decat fumul de tigara, sustin cercetatorii de la Universitatea din Louisiana.

Un anumit tip de radicali liberi, dusmani de temut ai sanatatii, care nu se regasesc in fumul de tigara, bate insa recordul, in atmosfera, mai ales in zonele urbane puternic industrializate. Biologii din Louisiana sustin ca o persoana poate inhala, fara sa fumeze, cu peste trei sute de ori mai multi radicali liberi decat in cazul in care si-ar aprinde o tigara.

Considerat multa vreme de catre medici principalul vinovat in declansarea cancerului pulmonar, fumul de tigara, care contine totusi peste 4.000 de compusi chimici periculosi, printre care si radicali liberi, este, surprinzator, clasat acum pe locul al doilea. Exista multi nefumatori care se lupta cu cancerul de plamani, desi nu s-au atins vreodata de pachetul de tigari ori nu au frecventat medii al caror aer fusese "contaminat cu nicotina", iar acest lucru ridica inca semne de intrebare in randul oncologilor.

Mai periculosi decat metalele grele!

Radicalii liberi identificati de curand de specialistii din Louisiana sunt mult mai periculosi decat cei prezenti in fumul de tigara ori rezultati in urma arderii biocarburantilor, deoarece acestia din urma dispar odata cu sursa din care provin. Noua clasa de poluanti este diferita de radicalii liberi cunoscuti pana acum, prin faptul ca ei pot ramane timp indelungat in atmosfera si pot pluti pe distante foarte mari.

Mai periculosi chiar decat particulele de metale grele, dintre care amintim cuprul sau fierul, noii radicali liberi, odata ajunsi in plamani, lasa urme comparabile cu cele ale fumului de tigara inhalat de un fumator inrait.

Actiunea radicalilor liberi "traditionali" poate fi contracarata printr-un consum marit de vitamine ce provin din alimente naturale, fructe si legume, sustin specialistii, insa "noua generatie" se pare ca, deocamdata, nu are antidot.

Radicalii liberi

In fiecare celula a corpului uman se formeaza zilnic peste 10.000 de radicali liberi, dintre care cei mai periculosi sunt asa-zisii radicali de oxigen.

Atacul radicalilor liberi asupra grasimilor din organism reprezinta primul pas spre ateroscleroza, iar detergentii sau gazele de esapament accelereaza distrugerea tesuturilor.

Radicalii liberi pot actiona si ca elemente distructive, dar fara ei, de exemplu, sistemul imunitar s-ar afla in impas, deoarece sunt folositi ca o forta distrugatoare in fata infectiilor.
 

spot_img

Newsletter-ul de mediu

Ultimele știri