Un sfert dintre rechinii din nord-estul Atlanticului risca sa dispara

26% dintre rechinii si calcanii din nord-estul oceanului Atlantic sunt amenintati cu extinctia, iar alti 20% se incadreaza la categoria animalelor "aproape amenintate" in Lista Rosie a animalelor pe cale de disparitie realizata de Uniunea Internationala pentru Conservarea Naturii (IUCN), arata un raport efectuat recent.

Raportul publicat de Grupul de Specialisiti in cercetarea rechinilor din cadrul IUCN arata ca speciile de rechini si calcani sunt mult mai amenintate in nord-estul oceanului Atlantic decat in restul lumii. Mai precis, 7% dintre speciile din nord-estul Atlanticului sunt clasificate ca fiind "amenintate critic", alte 7% sunt "amenintate", iar 12% au intrat la categoria "vulnerabile", in mod expres din cauza pescutiului excesiv. Acest lucru inseamna ca 26% dintre aceste specii sunt amenintate cu extinctia in nord-estul Atlanticului, comparativ cu doar 18%, la nivel global.

"Majoritatea rechinilor si calcanilor sunt extrem de vulnerabili la pescuitul excesiv din cauza tendintei lor de a se dezvolta greu, de a se maturiza tarziu si de a produce putini pui", a explicat Claudine Gibson, autoarea studiului si reprezentanta IUCN in cercetarea rechinilor.

Uniunea Europeana (UE) a impus limite de pescuit pentru 116 specii de rechini si calcani. Marea Britanie si Suedia sunt singurele tari din nord-estul oceanului Atlantic ce protejeaza prin lege anumite specii de rechini si calcani. In urma unor intelegeri intre UE si Norvegia limitele internationale de pescuit a acestor specii din nord-estul Atlanticului au fost suspendate.

spot_img

Ultimele știri