Oamenii de știință ruși avertizează că lacul Baikal, cel mai adânc lac din lume și rezerva a 20% din apa dulce a planetei, este în pericol, informează Economic Times. Specia-emblemă a lacului, peștele omul, dispare și alge invazive în stare de putrefacție sufocă țărmurile.
Conform sursei citate, guvernul rus a interzis din octombrie pescuirea peștelui omul, specie de somon care trăiește numai în lacul Baikal, acum amenințat cu extincția.
Biologul Anatoly Mamontov consideră că dispariția acestei specii endemice este cel mai probabil cauzată de braconaj. Peștele omul a fost dintotdeauna o importanta sursă de hrană pentru populațiile din jurul lacului. În prezent, pescuitul necontrolat asociat cu dezvoltarea fără precedent a turismului din zonă contribuie la dispariția sa rapidă. Un alt factor nociv este schimbarea climei.
Baikal este dependent de variațiile climei. În perioade de secetă, suprafața lacului se încălzește și peștele omul este afectat, deoarece fiind o specie de somon nu se simte bine în apa caldă” explică Anatoly Mamontov.
Alge urât mirositoare și bureți morți
Ecosistemul este puternic afectat de deversările de ape poluate. Un indice al poluării grave este explozia de alge nespecifice lacului Baikal. Covoare groase de alge Spirogyra putrezesc pe plajele altădată curate. Anul trecut, Oleg Timoshkin, biolog la Institutul din Irkutsk, a testat de asemenea 170 de tipuri de bureți de pe coasta lacului Baikal.
Doar 11% dintre bureți sunt sănătoși. Când un burete mort urcă la suprafață se simte miros de cadavru” spune Oleg Timoshkin.
Omul de știință rus avertizează că zonele de coastă vor fi sever alterate dacă nu se interzice în toată regiunea folosirea substanțelor pe bază de fosfat.
Lacul Baikal, prioritate guvernamentală
Președintele rus Vladimir Putin a vizitat lacul Baikal în luna august și s-a plâns de nivelul extrem de înalt al poluării. Putin a spus că protejarea lacului ar trebui să fie prioritate guvernamentală.
Lacul Baikal este cel mai adânc lac din lume și se întinde pe o suprafață de 3,2 milioane de hectare. Lacul adăpostește peste 3.600 de specii de plante și animale, majoritatea endemice.