Un roman revolutioneaza eolienele

Rentabilitatea turbinelor eoliene ar putea creste spectaculos gratie unei inventii realizate de un cercetator roman. Gheorghe Cristea are 55 de ani, iar din 1981, de cand a terminat facultatea, lucreaza la Institutul de Cercetare pentru Inginerie Electrica (ICPE), in functia de cercetator stiintific principal. De-a lungul activitatii sale, a inventat diferite sisteme, care i-au adus recunoastere in toata lumea. Cea mai noua inventie este pe cale sa fie omologata, avand toate sansele sa revolutioneze tehnologia turbinelor eoliene.

Text de Loredana Pana

Ce presupune aceasta noua inventie?

Am inventat un nou tip de rotor eolian, numit REVIR, pentru vant cu intensitate redusa, destinat a se folosi ca subansamblu principal la turbinele eoliene. Palele lui sunt formate din placi subtiri, care pot fi din diverse tipuri de materiale, fibra de carbon sau otel arc. Sunt elastice si pot sa creeze o suprafata mare portanta. Toate cele sase pale au o suprafata mare pe care bate vantul. Aceasta suprafata creeaza rotatia, care in general, fata de modele de pale clasice, are cuplul la ax de doua ori si jumatate mai mare. Adica se invarte mult mai repede decat o eoliana normala. Acest lucru permite sa fie amplasata in multe zone.

Care sunt avantajele acestei turbine fata de una clasica?

Eolienele normale sunt cele cu trei pale drepte. Au un mare dezavantaj, pentru ca au suprafata portanta mica si atunci cuplul la ax e mic. In momentul in care antreneaza un generator ca sa produca curent, vantul trebuie sa sufle cu minimum 2,5 sau 3 metri pe secundaca sa poate sa plece, sa invinga cuplul. Altfel palele nu se declanseaza. Dupa ce incep sa se invarta, trebuie sa mai treaca un timp, iar puterea vantului sa ajunga la 4 sau 5 metri pe secunda, pentru ca turbina sa inceapa sa tureze si sa produca curent. Rotorul REVIR nu are acest dezavantaj, palele incep sa se invarta cand vantul bate cu 0,5 metri pe secunda. Astfel, in acelasi regim de functionare, cu acelasi tip de generator, ea incepe sa produca energie mult mai repede. Rotorul inventat de mine incepe sa produca energie cand vantul bate cu 2, 3 metri pe secunda, pe cand cea clasica abia atunci incepe sa se invarta. Un alt mare avantaj este ca rotorul REVIR nu face zgomotul acela specific turbinelor eoliene. Cea clasica are palele dispuse radial, dar cu o anumita inclinatie care face cuplul. Palele bat aerul si creeaza un zgomot specific, un vuiet, care este deja reglementat in standardele europene, iar turbinele nu pot fi amplasate in locuri rezindentiale. Am testat turbina noastra la turatii foarte ridicate si ea nu produce acest zgomot. Palele ei, cand se invart, taie vantul. E ca si cum ai bate apa cu palma si atunci se aude un zgomot, dar daca dai cu cantul palmei, nu se aude nimic. Cam acelasi principiu e si aici. De asemenea, acest tip de rotor nu necesita un sistem de scoatere din vant cand acesta bate prea tare. Palele elicei, fiind elastice, se duc in spate si o opresc din turatie. Aceasta ramane stabila si nu se supratureaza, indiferent de cat bate vantul.

EOLIANA CU LED-uri

Ce aplicatii poate avea acest tip de rotor?

Rotorul poate fi amplasat pe generatoare cu diferite puteri, atat pe turbine cu acumulatori, cat si pe cele fara. Vrem sa intram pe piata cu eoliana cu LED-uri. Aceasta nu are acumulatori, iar beculetele se aprind doar atunci cand bate vantul. Poate fi amplasata in gradina sau pe malul marii, unde este briza tot timpul, iar noaptea poate lumina. Eoliana are un ax care este invartit de vant, axul actioneaza microgeneratorul, care aprinde beculetele. Eoliana cu LED-uri este o aplicatie specifica prin care am vrut sa elimin interfata dintre generatorul care da curent si stocare.

De unde v-a venit ideea pentru acest tip de rotor?

Italienii se preocupa foarte mult de aceasta tehnologie. Am avut contact cu ei, dar nu am ajuns la un acord. Ei cerceteaza de cativa ani o tehnologie care sa aiba design placut, dimensiuni mici, sa poata sa le instaleze pe malul marii sa faca lumina, dar fara acumulatori. Nu stiu daca au reusit, nu au iesit deocamdata cu nimic pe piata. Din punctul meu de vedere, aceasta problema este rezolvata. Am verificat tehnologia si pe bicicleta. Am instalat rotorul, iar vantul produs in momentul cand bicicleta merge aprinde beculetele.

Cam cat ar costa aceasta microturbina cu LED-uri?

Sper sa reusim sa-i stabilim pretul undeva intre 100 si 200 de euro. Colaboram cu o firma, noi venim cu rotorul, iar firma respectiva cu restul sistemului. Se va vinde prin colaboratorul nostru, fapt ce va permite intrarea pe piata la un pret mai mic.

Care este urmatorul pas?

Vreau ca pana de sarbatori sa fac sase eoliene, pe diferite marimi. Deocamdata le facem prototip, pentru ca nu am pregatita toata documentatia pentru omologare. Una dintre eoliene va avea un generator de un kilowat, care poate debita 48 de volti la iesire, ceea ce inseamna ca poate incarca un grup de patru
acumulatori. Acesti acumulatori pot face o economie destul de mare pentru o casa. Poti din ei sa alimentezi frigiderul, televizorul, becurile economice si ce mai ai prin casa. Poate asigura aproximativ 30%-40% din consumul unei case. Plus ca este si foarte silentioasa.

Cum a fost primita inventia dv.?

Am ramas surprins, sunt o gramada de persoane care asteapta ca eoliana sa iasa pe piata. E pacat sa dai tehnologia in strainatate si apoi sa o cumperi de acolo la preturi duble sau chiar triple. Asta am observat la toate targurile la care am participat.
 

Articolul precedent
Articolul următor
spot_img

Ultimele știri