Un nou record pentru producția de energie eoliană

Anul trecut, Danemarca a fost țara cu cel mai mare procent de energie eoliană din mixul energetic. A reușit această performanță chiar și cu 2 parcuri eoliene închise, iar, în viitor, autoritățile și-au propus să asigure cu ajutorul vântului jumătate din necesarul energetic. 

01_19_danemarca_eoliana

În 2015, Danemarca și-a asigurat 42% din consumul de electricitate cu ajutorul turbinelor sale eoliene, chiar și în condițiile în care 2 parcuri eoliene mari au fost închise. Dacă și acestea ar fi funcționat, procentul ar fi ajuns la 43,5%.

Cu toate acestea, este cea mai mare proporție de energie eoliană din mixul energetic înregistrată până acum de o țară. Față de anul 2014, producția de energie eoliană în Danemarca a crescut anul trecut cu 3%. Până în 2050, autoritățile și-au propus să furnizeze jumătătate din cantitatea necesară de electricitate cu ajutorul vântului.

Ministrul danez al Energiei, Utilităților și Climei, Lars Christian Lilleholt, a explicat de ce este importantă performanța înregistrată:

Să sperăm că Danemarca va servi drept exemplu și altor țări, demonstrându-le că e posibil să ai și politici verzi ambițioase, prin care să îți propui să asiguri o mare parte din energie cu ajutorul vântului și a altor resurse regenerabile, dar și să garantezi securitatea energetică și prețuri competitive.

În 2 regiuni ale țării, respectiv Jutland și Funen, parcurile eoliene au avut un surplus de energie care ar fi putut asigura consumul locuitorilor pentru încă 60 de zile. În data de 2 septembrie, țara și-a asigurat consumul energetic doar din surse regenerabile, iar într-o zi cu vânt din luna iulie, a reușit să asigure atât propriul consum, cât și să exporte 40% din ce produsese.

Danemarca vinde energie eoliană Norvegiei, Suediei și Germaniei și importă energie hidro din Norvegia și energie solară din Germania.

 

Citește și:

Turbina eoliană care domesticește vânturile arctice

Danemarca a produs atât de multă energie eoliană, încât o împarte cu Europa

spot_img

Newsletter-ul de mediu

Ultimele știri