Un convoi sarbesc cu deseuri nucleare a ajuns in Rusia

Un convoi de deseuri nucleare, provenind de la unul dintre cele mai periculoase reactore din lume, aflat in Serbia, a ajuns la destinatie, la Centrul de Retratare de la Maiak, in sud-vestul Rusiei, a anuntat miercuri postul sarb de televiziune RTS, citat de Mediafax.

"Convoiul cu deseuri nucleare de la reactorul Vinca a ajuns in Rusia, dupa o luna de transport supervizat de Agentia Internationala pentru Energie Atomica (AIEA)", a anuntat RTS, precizand ca traseul a fost clasat drept secret de stat, pana la sosirea la destinatie.

Cele 2,5 tone de deseuri au constat, in principal, in combustibil nuclear, dar si in uraniu imbogatit, stocate la reactorul dezafectat Vinca, situat la 16 kilometri est de Belgrad.

Escortat de elicoptere si circa 250 de vehicule de politie, convoiul s-a oprit in orasul Subotita, in nordul tarii, de unde deseurile au fost duse cu trenul pana la portul sloven Koper, inainte de a ajunge la destinatia finala, Centrul Maiak.

"Efectuand acest transport, Serbia se retrage de pe lista tarilor potential vizate de terorismul nuclear", a declarat premierul sarb, Bozidar Djelici, pentru postul RTS.

Convoiul de 15 camioane, transportand containere speciale blindate pentru combustibil, a plecat din Vinca la 19 noiembrie, sub supravegherea a peste 3.000 de politisti sarbi, potrivit aceleiasi surse.

Presedintele sarb, Boris Tadici, prezent in momentul plecarii convoiului, a declarat ca aceste "deseuri reprezinta un risc puternic, nu doar pentru securitatea Serbiei, dar si pentru toata regiunea", potrivit RTS.

AIEA a descris, in 2006, Institutul Vinca drept unul dintre cele mai periculoase din lume, din cauza amenintarii pe care o constituie, in termeni de poluare, dar si ca tinta a terorismului.

Combustibilul nuclear respectiv a fost furnizat fostei Iugoslavii de catre fosta Uniune Sovietica, in anii ’80.

Serbia a suportat 60 la suta din costurile proiectului, estimat la aproximativ 48 de milioane de euro, restul de 40 la suta din cheltuieli fiind suportate de comunitatea internationala, potrivit RTS.

 

spot_img

Newsletter-ul de mediu

Ultimele știri