Text de Gabriel Paun, Greenpeace Romania
In octombrie 2006, Greenpeace anunta ca a descoperit ca in Muntii Retezat-Godeanu-Tarcu este adapostit ultimul peisaj forestier intact (PFI) din Europa, situat la sud de Cercul Polar (www.intactforests.org). Descoperirea a trezit interesul unor prestigioase publicatii internationale ("The Independent" sau
"The Guardian") si a inceput sa aduca tot mai multi turisti in aceasta arie de o deosebita diversitate biologica si geologica si cu peisaje unice.
Vara trecuta am avut ocazia sa insotesc un grup de cercetatori si de fotografi din Vest care efectiv si-au facut cruce si au ingenuncheat in fata frumusetilor din Retezat. Dupa cateva ezitari, Ministerul Mediului a comandat un studiu amanuntit si, dupa mai bine de un an, acesta a fost re cent finalizat. Rezultatele studiului pe care l-am citit cu mult entuziasm confirma descoperirile organizatiei ecologiste.
In acesti munti se afla ultimul PFI din Europa la sud de Cercul Polar pe o suprafata de 97.926 hectare, din care 18.046 ha sunt paduri virgine. Adica ultima arie mai mare de 50.000 ha care nu este strabatuta de infrastructura, nu are asezari omenesti si nu a fost afectata de exploatari forestiere sau de resurse naturale in ultimii 50 de ani. Este o arie care ofera adapost perfect pentru mamiferele mari (lup, urs, ras). Fragmentarea si pierderea habitatelor naturale sunt principalele amenintari pentru extinctia speciilor de plante si animale.
Atat la nivel regional, cat si la nivel global, principalele procese ecologice si mecanismele de purificare ale apei si aerului, reciclarea nutrientilor, sechestrarea carbonului, eroziunea si controlul inundatiilor sunt sustinute de peisaje forestiere intacte (PFI) si alte ecosisteme intacte. Protejarea suprafetelor vaste este o problema de precautie pentru ca promoveaza conservarea tuturor speciilor, atat a celor bine studiate, cat si a celor inca necunoscute. Toate acestea fac ca valoarea de conservare a PFI sa fie foarte ridicata. 22 de tipuri diferite de ecosisteme au fost identificate aici de echipa de cercetare. Daca, in 2006, doar partile de PFI incluse in Parcul National Retezat, Parcul National Domogled-Valea Cernei si Geoparcul Dinozaurilor Hateg erau protejate prin lege (adica aproximativ 60%), astazi prin reteaua europeana de arii protejate Natura 2000, 90% din PFI este protejat prin lege. Realiza torii studiului considera ca si restul de 10% din PFI are valoare ridicata de conservare si ca trebuie, de asemenea, inclus in reteaua Natura 2000. Problema este ca in Romania reteaua Natura 2000 nu are inca administratie, iar nasterea Agentiei Nationale a Ariilor Protejate din subordinea Ministerului Mediului este impotmolita la Ministerul Finantelor. Este timpul ca guvernul sa-si faca ordine in gradina si sa protejeze imediat prin lege intregul PFI, sa-l faca Rezervatie a Biosferei si sa demareze procedurile pentru desemnarea acestuia ca Patri moniu Mondial Natural UNESCO ca model eficient de conservare pe termen lung. Nu de alta, dar presedintele Basescu sustine constructia unui drum national care a ajuns deja la un kilometru de PFI si ar urma sa taie muntii in doua, ceea ce ar duce la pierderea unei importante tarii si la dezvoltarea necontrolata a zonei. Truditorii cu drujba si amatorii de investitii in statiuni pentru turism de masa au pus deja ochii pe aceasta zona, iar Vestul ne priveste cu speranta rezervata. Asa ca, "desteapta-te, romane!".