Uleiul de cocos este unul dintre acele ingrediente multifuncționale care te poate ajuta în foarte multe feluri, datorită proprietăților sale antioxidante, antibacteriene și hidratante. Iată câteva sugestii pentru utilizarea sa în gospodărie, în bucătărie și pentru îngrijirea personală.
În gospodărie
- Uleiul de cocos este foarte util în a dezlipi reziduuri de pe diverse materiale. De exemplu, restul de la o etichetă rămasă pe un obiect sau guma de mestecat lipită pe o suprafață (sau în păr) pot fi eliminate cu ușurință cu ulei de cocos. Aplică-l pe zona respectivă și lasă-l să acționeze câteva minute.
- Combină o pătrime de cană de ulei de cocos topit cu 4 linguri de oțet de mere și 2 lingurițe de suc de lămâie pentru a crea o soluție de lustruit mobila. Obiectele și mobila din lemn vor beneficia de proprietățile hidratante ale uleiului de cocos, așa că îl poți folosi în mod regulat pentru a le ține în formă.
- Obiectele din piele vor fi curățate și întreținute eficient cu ajutorul uleiului de cocos. Lasă-l să acționeze câteva minute, apoi șterge cu o cârpă.
- Poți repara un fermoar blocat, doar unge-l cu ulei de cocos și se va mișca mult mai ușor.
- În caz că nu ai gaz de brichetă, poți începe un foc cu ajutorul uleiului de cocos îmbibat în bile de vată.
- Curăță eficient dușul sau cada cu o pastă formată din ulei de cocos și bicarbonat de sodiu. Lasă-le să acționeze 10-15 minute înainte de a le șterge cu o lavetă.
- Curăță electrocasnicele din oțel inoxidabil prin aplicarea directă a unei cantități mici de ulei de cocos. Îl poți folosi și la curățarea altor metale, cum ar fi bronzul, sau la eliminarea ruginii de pe oțel.
Pentru îngrijirea personală
- Folosește uleiul de cocos împreună cu untul de shea sau de cacao pentru a îți face un balsam de buze hidratant și 100% natural.
- Uleiul de cocos este cea mai potrivită substanță pentru tehnica de oil pulling: folosește o linguriță de ulei de cocos și plimbă-l prin gură timp de 10-15 minute, cum ai face cu o apă de gură, apoi scuipă-l în gunoi. Proprietățile sale antibacteriene vor curăța eficient gura, vor reduce inflamația și vor proteja împotriva cariilor dentare.
- Dacă suferi de arsuri solare, masează-te cu ulei de cocos, care hidratează pielea în profunzime și ușurează senzația de mâncărime. Este eficient și pentru diverse lovituri și zgârieturi, precum și pentru vindecarea mușcăturilor de insecte.
- Uleiul de cocos este una dintre cele mai eficiente substanțe hidratante, așa că îl poți folosi fără probleme în loc de cremă de corp sau de mâini pentru a-ți menține pielea fină. Îl poți folosi chiar și pe păr, în loc de mască, sau în combinație cu alte substanțe (de exemplu, mierea) pentru a realiza o mască de față hidratantă și antibacteriană.
- Combină uleiul de cocos cu sare de mare sau zahăr pentru a face o cremă exfoliantă de corp.
- Combină uleiul de cocos cu ulei esențial de tea tree și rozmarin pentru a crea un unguent decongestionant care îți va ajuta sinusurile și va ușura simptomele răcelii.
În bucătărie
- Uleiul de cocos poate fi folosit în numeroase mâncăruri în loc de uleiurile tradiționale de gătit. Încearcă rețete de legume, carne și salate folosind ulei de cocos.
- Adaugă un plus de savoare băuturilor tale cu un pic de ulei de cocos.
- Adaugă-l și în smoothies, pentru mai multă energie.
- Utilizează cu încredere uleiul de cocos la copt. Folosit în locul untului sau uleiului vegetal, va oferi o consistență ușoară deserturilor tale. În plus, îl poți folosi și pentru a unge tăvile și a evita lipirea hranei de ele.
- Adaugă în robotul de bucătărie 2 lingurițe de ulei de cocos împreună cu 2 căni de nuci (cum ar fi migdalele, pecanul sau caju) pentru a face propriul tău unt de alune. Folosește miere, scorțișoară sau alte ingrediente preferate pentru a oferi un plus de aromă.