Ministrii Mediului din Uniunea Europeana se asteapta sa aprobe planuri fundamentale pana in decembrie pentru combaterea schimbarilor climatice, in ciuda diferentelor de opinii in ceea ce priveste planurile pentru industriile intensiv energetice si sustenabilitatea biocombustibililor, informeaza Reuters.
Cei 27 de ministri au sustinut o schita de reducere a emisiilor de dioxid de carbon cu cel putin o cincime fata de nivelurile din 1990 pana in 2020, de crestere a ponderii energiilor regenerabile in productia de electricitate si de crestere a utilizarii biocombustibililor folositi in transport la 10%.
Dar multe state, in special Germania si Franta, au aratat ca este nevoie de mai multa claritate pentru unele masuri, in mod special care sunt industriile care vor primi permise gratuite de emisii si producerea sustenabila a biocombustibililor.
„Intotdeauna vor exista diferente de opinie pentru aceste probleme mari, dar exista un acord general pentru stabilirea prioritatilor si va exista un acord politic pana la sfarsitul anului”, a declarat ministrul Mediului din Slovenia, Janez Podobnik, tara care detine in prezent presedintia UE.
Masurile importante pentru lupta cu incalzirea globala au fost propuse de catre Comisia Europeana in ianuarie si vor fi necesare aprobarile liderilor UE si ale Parlamentului European.
Concluziile intalnirii ministrilor de Mediu de luni, care vor fi discutate de catre sefii de stat pana la sfarsitul lunii, vor recomanda un acord politic pana la sfarsitul perioadei presedintiei Frantei care dureaza sase luni si care incepe pe 1 iulie.
„Acest lucru ne va permite sa ne atingem tinta de a avea un acord in Parlament pana in vara lui 2009”, a declarat Podobnik.
Uniunea Europeana vrea un acord rapid pentru a pune presiune pe alte regiuni puternice ca Asia si America de Nord sa urmeze exemplul UE in cadrul discutiilor despre schimbarile climatice care vor avea loc anul viitor si care isi propun crearea unui plan global pentru lupta cu schimbarile climatice.
„Un nou acord international este principala noastra prioritate pana la sfarsitul lui 2009, asa ca atingerea tintelor este foarte importanta pentru a avea o pozitie puternica in cadrul negocierilor. Orice deviere de la plan ne-ar submina credibilitatea in cadrul negocierilor de anul viitor”, a declarat comisarul european pentru Mediu, Stavros Dimas.
Executivul UE a amanat pana in 2010 decizia cheie referitoare la industriile cel mai vulnerabile la competitia globala, cum sunt otelul, aluminiul si cimentul, si daca acestea vor primi permise gratuite sub Schema de Comercializare (ETS), care aloca cote fixe de permise de emisii industriilor grele.
„Avem nevoie de claritate acum. Industriile nostre trebuie sa fie capabile sa se pregateasca pentru o asemenea eventualitate”, a declarat secretarul de stat pentru Mediu din Germania, Matthias Machnig.
Aceeasi opinie au exprimat-o mai bine de jumatate dintre ceilalti ministri prezenti, inclusiv Franta, Polonia, Italia si Spania, care au mai aratat ca unele industrii ar putea parasi spatiul Europei daca nu le vor fi rezolvate problemele.
Multe state au mai cerut o revizuire a pozitiei UE in ceea ce priveste biocombustibilii, intrebandu-se care va fi impactul asupra mediului a combustibililor „verzi”, produsi din grane si vegetale.
Ele au cerut investigatii suplimentare asupra avantajelor unei a doua generatii de biocombustibili produsi in mare parte din deseuri vegetale, care se presupune ca sunt mai sustenabili. Multe state au mai subliniat ca promovarea biocombustibililor va duce la cresterea preturilor.
„Avem nevoie de o directiva stricta a UE pentru biocombustibili, in care sa se precizeze sustenabilitatea lor in comparatie cu preturile terenurilor, alimentelor si a apei”, a precizat ministrul francez Jean Louis Borloo.