UE propune strangerea a 175 de miliarde de euro pentru energiile curate

Tarile dezvoltate ar trebui sa stranga 175 de miliarde de euro pana in 2020 pentru investitii in energiile curate, dintre care mai mult de jumatate ar reveni tarilor in curs de dezvoltare. Intre 23 si 54 de miliarde de euro suplimentari s-ar duce spre tarile cele mai sarace pentru a le ajuta sa se adapteze schimbarilor climatice. Acestea fac parte din planul Comisiei Europene pentru Copenhaga, despre care UE spera sa fie ratificat si de Statele Unite, informeaza BBC.

"Fara un ajutor financiar credibil nu se va ajunge la niciun acord la Copenhaga”, a declarat comisarul pentru Mediu, Stavros Dimas. Comisarul i-a adresat presedintelui Obama o scrisoare deschisa ampla despre actiunea comuna a celor doua mari puteri in lupta impotriva incalzirii globale. VEZI DETALII

Stavros Dimas a amintit ca noul negociator american pe probleme climatice, Todd Stern, a facut parte din echipa presedintelui Clinton cand a fost propus prima oara un sistem de schimb de credite de carbon pentru Protocolul Kyoto, pe care SUA nu l-a mai ratificat.

Obiectivele principale ale Comisiei sunt de a limita cresterea temperaturii in lume pana la 2 grade Celsius, ceea ce inseamna o reducere la jumatate a emisiilor de carbon pana in 2050.

Opiniile liderilor europeni despre lupta impotriva incalzirii globale

"Razboiul cuvintelor dintre Europa si SUA a ajuns la sfarsit, acum ar trebui sa inceapa lupta pentru planeta”, a declarat John Bowis, purtator de cuvant al conservatonistilor in Parlamentul European.

Steve Rayner, profesor de stiinta si civilizatie la Oxford, considera bursa certificatelor de carbon un mecanism insuficient.

"Cred ca investitiile masive in energii alternative la preturi rezonabile este un pas esential pentru Copenhaga”, a explicat acesta.

Un plan mai sarac pentru tarile in curs de dezvoltare

Planurile UE includ formarea unui fond pentru finantari pentru tarile in curs de dezvoltare. Mai multe grupari ecologiste si sociale si-au exprimat nemultumirea privind faptul ca suma de 30 de miliarde de euro care ar fi trebuit atribuita tarilor cele mai afectate de saracie si care aparea in planul initial a fost exclusa ulterior. Acestea sunt ingrijorate ca masurile de reducere a emisiilor sunt prea dificil de suportat din punct de vedere financiar de catre guvernele cu probleme economice.
 

spot_img

Newsletter-ul de mediu

Ultimele știri