UE propune 164 miliarde de euro pentru fondul impotriva incalzirii globale

Daca tarile dezvoltate ar plati 1 euro pentru fiecare tona de gaz cu efect de sera produsa din 2013 si 3 euro incepand cu 2020, ar putea strange 164 de miliarde de euro pentru a ajuta tarile sarace sa lupte impotriva schimbarilor climatice, potrivit unui raport al UE care va fi facut public saptamana viitoare, informeaza Reuters.

„Tarile dezvoltate trebuie sa contribuie la resursele financiare pentru reducerea emisiilor de CO2 si pentru adaptarea la schimbarile climatice printr-un fond public si prin folosirea mecanismului de credite de carbon”, ar specifica raportul UE.

Planul UE prevede ca tarile dezvoltate sa plateasca pentru reducerile de emisii ale tarilor in curs de dezvoltare, care nu pot lua masurile necesare din lipsa de fonduri si va fi lansat in pregatirea discutiilor climatice care vor avea loc la la Copenhaga in decembrie in vederea obtinerii unui nou acord international care sa inlocuiasca protocolul Kyoto.

Tarile dezvoltate ar trebui sa-si impuna limite stricte ale emisiilor de carbon pana in 2020. Dupa aceasta data, cantitatea de emisii care depaseste aceste limite ar trebui rascumparata financiar, iar suma respectiva ar fi inclusa in fondurile pentru tarile mai putin dezvoltate.

Idea de strangere de fonduri este pana acum masura cea mai concreta la care s-au gandit statele occidentale pentru a lupta impotriva schimbarilor climatice la nivel global.

Daca planul este aprobat la nivel international, ar incuraja cel mai mare poluator cu dioxid de carbon al lumii, China, sa-si limiteze emisiile si al doilea cel mai mare poluator, Statele Unite, sa semneze protocolul care il va inlocui pe cel de la Kyoto.

Statele Unite nu au semnat protocolul Kyoto pentru ca acesta nu continea directiva la adresa tarilor in curs se dezvoltare.
 

spot_img

Newsletter-ul de mediu

Ultimele știri