Strategia de reducere a saraciei elaborata de Uniunea Europeana nu ia in calcul dezvoltarea sustenabila, una dintre cele opt directii principale ale Obiectivelor de Dezvoltare ale Mileniului, atrage atentia organizatia World Wide Fund for Nature (WWF).
Cu doar doua saptamani inaintea summitului UE, in cadrul caruia va fi discutata pozitia Uniunii fata de Obiectivele Mileniului, Planul de Actiune al UE nu cuprinde componenta dezvoltarii sustenabile, precizeaza reprezentantii WWF intr-un comunicat de presa.
Aproximativ 100 de euro/cetatean european sunt folositi anual pentru asistenta acordata tarilor in curs de dezvoltare, ceea ce reflecta intr-o mare masura punctul de vedere a 72% dintre europeni care se pronunta in favoarea onorarii sau chiar a depasirii angajamentelor UE fata de natiunile in curs de dezvoltare.
De aceea, cu doar cinci ani ramasi pana la termenul de indeplinire a Obiectivelor de Dezvoltare ale Mileniului (2015), UE trebuie sa reevalueze rolul pe care resursele naturale il detin in procesul de dezvoltare.
De altfel, ultimele analize de fond efectuate de UE prevad, printre altele, si o lista de „lectii invatate”, care include nevoia de “a mentine starea de sanatate a ecosistemelor pentru a asigura cresterea economica si a atinge Obiectivele de Dezvoltare ale Mileniului”.
Peste un miliard de oameni din tarile in curs de dezvoltare depind de resursele de peste, ca sursa principala de hrana, dar cu toate acestea peste 80% dintre pescariile din intreaga lume sunt exploatate la maxim sau chiar supra-exploatate, precizeaza comunicatul WWF.
„1.4 miliarde de oameni, aproape de trei ori populatia Europei, traiesc in saracie si se culca flamanzi in fiecare seara. Natura de pe uscat si din oceane ofera oamenilor din intreaga lume resursele de baza necesare pentru a putea prospera si supravietui. Cu toate acestea, resursele naturale sunt distruse sau alterate, facand atingerea Obiectivelor de Dezvoltare ale Mileniului aproape imposibila”, a declarat Sally Nicholson, din cadrul Biroului de Politici Europene al WWF. Acesta a adaugat ca dublarea investitiilor curente in conservarea biodiversitatii este vitala.
Schimbarile climatice, obstacol in dezvoltare
Un alt obstacol in atingerea Obiectivelor de Dezvoltare ale Mileniului sunt schimbarile climatice. Mai exact, probabilitatea ca oamenii saraci din tarile si micile natiuni insulare in curs de dezvoltare sa fie loviti de dezastre cauzate de schimbarile climatice este de 79 ori mai mare decat in cazul unei persoane dintr-o tara bogata.
Planul de actiune al UE mentioneza doar imbunatatirea finantarii pentru lupta cu schimbarile climatice, ceea ce reprezinta o masura insuficienta. Schimbarile climatice si pierderea biodiversitatii sunt probleme interdependente, care necesita abordari comune, astfel incat sa fie identificate solutii pentru combaterea si adaptarea la schimbarile climatice.
“Pentru a putea conserva biodiversitatea in demersurile de reducere a saraciei si de dezvoltare a societatii, problemele legate de mediul inconjurator trebuie integrate in toate politicile cheie, precum cele legate de schimbarile climatice, dar si cele legate de strategiile economice si de dezvoltare. UE trebuie sa recunoasca nevoia imperativa de dezvoltare durabila in cadrul cooperarii pentru dezvoltare si a relatiilor externe”, a concluzionat Sally Nicholson.
In urma cu zece ani, liderii mondiali au decis sa ia masuri pentru a eradica saracia la nivel global, pana in anul 2015. Astfel au fost elaborate Obiectivele de Dezvoltare ale Mileniului, care includ obiective masurabile, termene limita si indicatori, unul dintre acestia fiind si asigurarea unei dezvoltari durabile, dar si stoparea procesului de pierdere a resurselor naturale la nivel mondial.