UE leagă raportarea de sustenabilitate de regulile anti-defrișări

Comisia Europeană a anunțat o nouă serie de măsuri menite să reducă povara administrativă și să faciliteze punerea în aplicare a Regulamentului UE privind defrișările (EUDR), care va intra în vigoare la finalul acestui an.

Noile acțiuni – printre care ghiduri actualizate, întrebări frecvente (FAQ) și un viitor sistem de clasificare a țărilor – se înscriu și în eforturile mai largi ale Comisiei de a reduce birocrația pentru companii în cadrul reglementărilor de sustenabilitate, așa cum este prevăzut și în Regulamentul privind raportarea sustenabilității corporative (CSDR).

Executivul UE își propune astfel să răspundă atât cerințelor venite din partea operatorilor economici și a autorităților statelor membre, cât și angajamentelor asumate în fața Parlamentului European și a Consiliului.

Măsurile vin în urma unui acord politic încheiat la sfârșitul anului trecut cu grupul conservator PPE din Parlamentul European, care a cerut simplificarea regulamentului și amânarea aplicării acestuia până la sfârșitul lui decembrie 2024.

„Ne angajăm să reducem povara administrativă pentru companii, păstrând în același timp obiectivele regulamentului și vom continua să colaborăm foarte strâns cu toate părțile interesate, pentru a ne asigura că regulile noastre contribuie la reducerea defrișărilor la nivel global într-un mod cât mai puțin împovărător pentru companii”,

a declarat comisarul pentru mediu, Jessika Roswall, într-un comunicat care însoțește textele actualizate.

Un purtător de cuvânt al Comisiei a declarat, într-un briefing la Bruxelles, citat de ENDS Europe:

„Nu ne oprim aici… finalizăm un sistem de clasificare a țărilor printr-un act de punere în aplicare care va fi prezentat înainte de 30 iunie”.

El a precizat că „toate aceste măsuri, luate împreună, vor duce la o reducere de aproximativ 30% a costurilor și poverii administrative pentru companii”.

Comisia a menționat că o „mare majoritate” a regiunilor vor fi considerate „cu risc scăzut”, ceea ce va permite aplicarea unor proceduri simplificate de due diligence. Statutul de „cu risc ridicat” va fi aplicat, cel mai probabil, doar țărilor care se află sub regim de sancțiuni.

Simplificări-cheie pentru companii

Ghidurile actualizate și FAQ-urile oferă explicații suplimentare despre cum pot operatorii să demonstreze că produsele lor nu contribuie la defrișări. Printre măsurile concrete anunțate:

  • Reutilizarea declarațiilor de due diligence pentru bunurile care au mai fost pe piața UE și sunt reimportate, ceea ce reduce cantitatea de date ce trebuie reintroduse în sistemul informatic;

  • Posibilitatea ca un reprezentant autorizat să depună o declarație de due diligence în numele unui grup de companii;

  • Depunerea anuală a declarațiilor, în loc de una pentru fiecare transport sau lot;

  • Clarificarea obligației de verificare: companiile mari din aval vor trebui doar să colecteze și să folosească numerele de referință ale declarațiilor furnizate de partenerii lor, fără alte cerințe suplimentare.

În plus, Comisia precizează că, deși în principiu declarațiile de due diligence ar trebui să acopere doar mărfuri deja produse, companiile pot depune aceste declarații cu până la un an în avans pentru transporturi sau loturi planificate.

Totuși, „declarațiile însoțitoare trebuie să fie depuse înainte ca orice loturi/transporturi de produse relevante să fie introduse pe piață”.

Toate aceste măsuri au fost dezvoltate pe baza contribuțiilor din partea statelor membre, țărilor partenere, industriei și mediului de afaceri și urmăresc o aplicare uniformă a regulamentului în întreaga Uniune.

Comisia Europeană a pus în consultare publică un nou document care aduce lămuriri despre ce produse intră sub regulile privind defrișările și cum se aplică acestea, pentru a răspunde cerințelor venite din partea firmelor și autorităților și pentru a reduce birocrația.

În plus, lucrează la un set de reguli care va împărți țările în funcție de nivelul de risc, astfel încât firmele să știe mai clar ce obligații au; acest sistem urmează să fie gata până la 30 iunie 2025, după discuții cu statele membre.

Reacții din partea societății civile

Măsurile de simplificare au fost întâmpinate cu îngrijorare de organizațiile de mediu.

„Comisia Europeană a cedat în fața presiunii intense din partea industriei și a parlamentarilor conservatori, propunând modificări care vor avea implicații de amploare pentru regulament”,

a declarat Nicole Polsterer, responsabilă de campania pentru consum și producție sustenabilă în cadrul organizației de mediu Fern, citată de ENDS Europe.

„Procedând astfel, Comisia ar putea pune în pericol unele elemente ale regulamentului”, a adăugat ea.

Context

Regulamentul privind defrișările urmărește să asigure că produsele-cheie care intră pe piața UE nu contribuie la defrișare sau degradarea pădurilor, atât în interiorul Uniunii, cât și la nivel global. Aceste fenomene sunt considerate cauze majore ale schimbărilor climatice și pierderii biodiversității.

Chiar înainte de intrarea sa în aplicare, regulamentul a dus la o mai mare transparență în lanțurile de aprovizionare, a determinat schimbări pozitive în sectorul public și privat și a creat noi oportunități comerciale pentru produsele fără defrișări.

Versiunile anterioare ale ghidurilor publicate de Comisie au inclus deja propuneri venite din partea industriei, contribuind la reducerea birocrației. Actualizările de acum continuă această tendință, urmărind ca aplicarea regulamentului să fie clară, echitabilă și eficientă pentru toți actorii implicați.

spot_img

Newsletter-ul de mediu

Ultimele știri