UE ia în considerare revizuirea statutului de protecție a lupilor în urma creșterii haitelor

Președinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, a atras atenția luni cu privire la amenințarea reală reprezentată de haitelor în Uniunea Europeană și a sugerat revizuirea statutului de protecție a lupilor, conform informațiilor furnizate de AFP.

Von der Leyen a subliniat că concentrarea crescută a haitelor de lupi în anumite regiuni europene a devenit o amenințare reală, nu doar pentru animale, ci și pentru oameni. Ea a îndemnat autoritățile locale și naționale să ia măsuri, subliniind că legislația actuală a UE le permite să facă acest lucru.

În acest context, Comisia Europeană a invitat luni comunitățile locale, cercetătorii și toate părțile interesate să furnizeze date actualizate privind populația de lupi și impactul acestora până la 22 septembrie 2023. Adresa de e-mail pentru trimiterea acestor informații este EC-WOLF-DATA-COLLECTION@ec.europa.eu

Pe baza datelor colectate, Comisia va lua în considerare o propunere de modificare a statutului de protecție al lupilor în cadrul UE și va revizui cadrul legal pentru a introduce, dacă este necesar, o mai mare flexibilitate, luând în considerare evoluția acestei specii.

Această revizuire va completa opțiunile actuale prevăzute de legislația UE, permițând autorităților locale și naționale să ia măsuri atunci când este necesar. De asemenea, se vor aloca fonduri semnificative din partea UE pentru sprijinirea acestor măsuri, așa cum a fost menționat într-o scrisoare comună trimisă de comisarul de mediu, Virginijus Sinkevicius, și comisarul pentru agricultură, Janusz Czesław Wojciechowski, tuturor miniștrilor agriculturii și mediului din UE în noiembrie 2021.

Experiența anterioară a arătat că anumite măsuri au fost eficiente în prevenirea sau reducerea semnificativă a riscurilor asociate prezenței lupilor, atunci când au fost aplicate corespunzător și adaptate contextului specific.

Revizuirea de către Comisie a datelor științifice privind lupii din UE este parte integrantă a analizei amănunțite pe care Comisia o efectuează în urma Rezoluției Parlamentului European din 24 noiembrie 2022. Începând din aprilie 2023, Comisia a început să colecteze date de la grupurile de experți și de la principalele părți interesate, inclusiv date raportate de autoritățile naționale în conformitate cu legislația UE și internațională în vigoare. Cu toate acestea, datele actuale nu oferă încă o imagine completă care să permită Comisiei să dezvolte acțiuni suplimentare, motiv pentru care astăzi se extinde acest apel la consultare.

Citește și: Frumusețea animalelor sălbatice: Filmare din interiorul unei haite de lupi din Slovenia 

O haită de lupi, surprinsă în județul Neamț

Lupii s-au întors în Olanda după 140 de ani

spot_img

Newsletter-ul de mediu

Ultimele știri