Miniștrii de mediu din UE propun producătorilor să fabrice bunuri mai durabile și mai ușor de reparat

Miniștrii de mediu din Uniunea Europeană au realizat o serie de propuneri care obligă producătorii să fabrice sisteme de iluminare, televizoare și alte electrocasnice mari care sunt mai durabile și mai ușor de reparat.

Planurile pentru Directiva UE Ecodesign sunt complexe și controversate, producătorii criticând regulile privind reparabilitatea pe motiv că sunt prea stricte și vor sufoca inovația.

Ecologiștii critică Comisia Europeană pentru că a permis companiilor să mențină controlul asupra procesului de reparație, insistând că unele produse sunt reparate de specialiști sub controlul producătorilor.

„Acest lucru restricționează accesului reparatorilor independenți la piese de schimb și informație – și limitează sfera de aplicare și disponibilitatea serviciilor de reparații.”, conform Agenției Europene de Mediu (EEB).

Propunerile se referă la instalații de iluminare, televizoare și electrocasnice mari. EEB vrea să includă în legislație și alte produse, cum ar fi smartphone-uri și imprimante.

Grupurile verzi aplaudă propunerile și spun că reprezintă un progres către reducerea emisiilor de carbon și utilizarea mai bună a resurselor.

„Noile reguli sunt o îmbunătățire clară. Credem că ar fi putut fi mai bune, dar sunt vești pozitive că politicienii conștientizează în sfârșit o problemă pe care publicul a identificat-o de mult timp. Noile reguli vor aduce beneficii mediului și vor salva resurse.”, a declarat pentru BBC News Libby Peake, de la Green Alliance.

Noile propuneri vin după ce tot mai multe studii au publicat statistici îngrijorătoare privind electrocasnicele și alte bunuri. Conform unui studiu, între 2004 și 2012, proporția electrocasnicelor mari care s-au stricat în decursul a cinci ani a crescut de la 3.5% și 8.3%.

Green Report Shop Casa ECO

O analiză a mașinilor de spălat stricate aduse la un centru de reciclat arăta că peste 10% aveau mai puțin de cinci ani.

Un alt studiu estimează că o mașină de spălat durabilă va genera în decursul a două decenii cu 1.1 tone mai puțin CO2 decât o mașină de spălat care se strică repede, luând în considerare CO2 emis în timpul procesului de fabricație.

spot_img

Newsletter-ul de mediu

Ultimele știri