Unele produse animaliere cu risc potential, aduse dintr-o tara intr-alta in cadrul Uniunii Europene, vor trebui in viitor sa fie transportate in pachete sau vehicule, precizandu-se continutul lor prin codul culorilor, au decis marti expertii veterinari din cele 27 de tari membre ale UE, reuniti la Bruxelles. Masura respectiva, propusa de Comisia Europeana, vizeaza imbunatatirea trasabilitatii produselor animaliere. Ea ar urma sa intre in vigoare pe 1 iulie 2008, fara alte discutii, a precizat executivul european intr-un comunicat.
De la data mentionata, cu culoarea neagra vor fi identificate produsele de la categoria 1-a, cum sunt carcasele de animale de unde nu au fost eliminate partile considerate cu risc. Prin intermediul culorii galbene vor fi identificate animalele moarte /categoria 2-a/ si cu verde carnea destinata consumului uman, dar retrasa din reteaua alimentara /categoria 3-a/.
Statele membre ale UE vor putea introduce alte culori de identificare pentru produsele animaliere transportate pe teritoriul national.
Noua reglementare include astfel o modificare a documentelor care trebuie sa insoteasca produsele transportate, tot pentru imbunatatirea trasabilitatii.