Tarile membre UE pescuiesc excesiv, iar limitari drastice trebuie impuse prin lege pentru asigurarea supravietuirii populatiilor de pesti, anunta Comisia Europeana, conform BBC.
Politica Comuna de Pescuit (CFP) acorda mai multa responsabilitate pescarilor pentru administrarea populatiilor de pesti, dupa ce un studiu a aratat ca 30% din ele se afla sub limita de siguranta. In ciuda reformelor din 2002, inca se pescuieste prea mult.
„O parte din flotele de pescuit sunt de doua sau de trei ori mai mari decat trebuie pentru a prinde pestii existenti. Doar prin echilibrarea capacitatii navale cu oportunitatile de pescuit putem obtine o politica ce asigura beneficii socio-economice pe termen lung”, a declarat Uta Bellion, director de programe marine la Pew Environment Group.
Capacitatea navala a scazut de-a lungul tarilor Uniunii Europene, dar cu un procent de 2-3% pe an. Intre timp, inovatiile tehnologice au crescut eficienta vaselor cu un procent similar, iar scaderea capacitatii a devenit astfel inutila.
Documentul emis de Comisia Europeana arata ca un pescuit sustenabil nu poate fi intretinut decat printr-o colaborare stransa cu pescarii si incurajandu-i sa isi dezvolte propriile metode de management, dar si prin acordarea de subventii care promoveaza dezvoltarea durabila.
O optiune mentionata este transferul de cote, prin care pescarul „detine” dreptul de a pescui pentru un anumit numar de ani, fiind astfel in interesul lui sa intretina populatia de pesti.
„Suntem multumiti ca problemele fundamentale ce trebuie rezolvate au fost recunoscute de Comisie, mai ales nevoia urgenta de a solutiona problema deversarilor si de a nivela rolul jucat de toate tarile membre”, a declarat John Rutherford, directorul executiv al organizatiei SeaFish.
Alte idei mentionate de Comisie sunt renuntarea la toate subventiile ramase, cum e cea pentru combustibil, cresterea eficacitatii inspectiilor si a penalizarilor si diferentierea intre drepturile comunitatilor mici de coasta si cele ale companiilor mari.
Foto: www.seafriends.org.nz