Din ce in ce mai multi turisti merg la pensiuni din mediul rural care ofera servicii cu specific ecologic traditional, motiv pentru care ponderea unitatilor de acest tip a crescut la 10% din totalul pensiunilor din Romania, a declarat pentru Green Report Anca Pintea, secretarul general al Asociatiei Nationale de Turism Rural, Ecologic si Cultural (ANTREC).
“In momentul de fata, aproximativ 10% dintre pensiunile din tara ofera servicii eco. O pensiune ecologica se deosebeste de cele conventionale, in special, prin faptul ca au trecut pe energie alternativa, au adoptat o arhitectura traditionala si ofera preparate ecologice, naturale”, a explicat reprezentantul organizatiei.
Aceasta a precizat ca aproximativ 25% din totalul clientilor pensiunilor rurale sunt turisti straini, iar numarul acesta continua sa creasca.
“Anul trecut, numarul turistilor straini a crescut cu peste 35%. Ei apreciaza foarte mult simplitatea si autenticitatea vietii de la tara. Ei aleg sa se cazeze la pensiuni cu specific traditional, dar si la ferme agroturistice. Numarul turistilor straini continua sa creasca mai ales prin intermediul programelor turistice de grup”, a mentionat Pintea.
Cetatile fortificate si obiective laice, principalele atractii
Reprezentantul ANTREC a adaugat ca cele mai solicitate destinatii sunt localitatile din Transilvania, Maramures, Vrancea, dar si Delta.
De asemenea, turismul cultural atrage din ce in ce mai multi turisti, in special in localitatile cu cetati fortificate si obiective laice.
Totodata, festivalurile traditionale sunt la mare cautare in randul adeptilor de vacante la tara.
Secretarul general a adaugat ca pentru a deveni ecologia, o pensiune necesita eforturi financiare importante, dar investitia poate fi amortzata in scurt timp, intrucat aceste tipuri de unitati se bazeaza pe fidelizarea clientilor.
ANTREC a fost fondata in anul 1994 si in prezent are 32 de filiale judetene si peste 2.500 de membri.
Citeste si:
Ecoturismul, business de criza. Afla cat costa certificarea ecologica a unei pensiuni