Ecoturismul s-a dovedit a fi un business de criza, dupa ce recesiunea economica care a lovit din plin turismul romanesc i-a ocolit pe operatorii de servicii ecologice.
Acestia spun ca numarul oaspetilor pe care i-au gazduit in ultimii 2 ani nu s-a diminuat, iar pentru deschiderea sezonului din 2011 se asteapta sa aiba pensiunile pline.
Pentru proprietarii care au facut investitii verzi si isi pot converti unitatile de cazare in pensiuni ecologice, exista posibilitatea obtinerii certificarii pentru ecoturism.
Taxa de evaluare este de aproximativ 180 euro, reprezentand deplasarea, 2 zile de evaluare si o noapte de cazare pentru evaluatori. Intregul proces dureaza aproximativ 2 luni.
Taxele pot varia in functie de distanta de deplasare, posibilitatile de cazare in zona si numarul de evaluatori necesari evaluarii programului. Pot obtine certificare agentiile de turism sau tur-operatorii care ofera activitati turistice in cadrul unui tur si pensiunile cu cu maximum 25 de camere.
Sistemul de certificare in ecoturism din tara noastra a fost introdus de Asociatia de Ecoturism din Romania (AER) inca din anul 2006, fiind cunoscut pe plan international ca unul dintre cele mai complete scheme de evaluare in ecoturism. In prezent, sistemul de certificare “Eco-Romania” este recunoscut la nivel european, AER facand parte din grupul de lucru ce a elaborat Standardul European de Certificare in Ecoturism (European Ecotourism Labelling Standard), un proiect ce a vizat armonizarea diferitelor sisteme de certificare la nivel european si recunoasterea celor existente. De asemenea, AER face parte si din grupul de lucru initiat de Ministerul Dezvoltarii Regionale si Turismului, ce a elaborat criteriile de certificare ale destinatiilor ecoturistice din Romania.
Certificatul atrage turisti straini
”Este o unealta importanta de marketing, iar avantajele se observa mai ales pe piata externa, pentru ca turistii straini sunt foarte atenti la acest aspect, iar la nivelul AER, aproximativ 80% din turisti sunt straini. De asemenea, procesul presupune si imbunatatirea calitatii serviciilor, fie ca vorbim de un hotel de 4 stele sau de o pensiune amenajata intr-o casa taraneasca”, a declarat Bogdan Papuc, Responsabil marketing si comunicare in cadrul AER.
El a subliniat ca in procesul de evaluare este foarte importanta relatia cu comunitatea locala, cu administratorii de arii protejate si cu producatorii locali, pentru ca banii sa fie rulati cat mai mult pe plan local si sa aduca beneficii intregii comunitati.
Printul Charles, pe lista de evaluare
Pe lista proiectelor din aceasta primvara, evaluatorii din AER au si un client regal: Printul Charles, care vrea sa isi certifice o pensiune aflata deocamdata in constructie.
Mostenitorul coroanei britanice este fascinat de peisajele salbatice romanesti si are deja doua proprietati in Romania: Viscri – Brasov si Valea Zalanului – Covasna.
Pensiunile din cele doua locatii, impreuna cu pensiunea Domnului Conte Kalnoky din Miclosoara (Covasna) vor alcatui un lant ce vor acoperi zonele saseasca si secuiasca (mai multe detalii aici).
ATV-ul, inlocuit cu caruta
Pentru a primi certificarea, patronii de pensiuni trebuie sa se asigure ca indeplinesc mai multe criterii de evaluare. Atat personalul cat si turistii sunt incurajati sa participe la programele de colectare, reciclare si reducere a cantitatii de deseuri.
De asemenea, o pensiune ecologica va promova folosirea materialelor reciclabile si bio-degradabile, utilizarea energiei regenerabile si economisirea apei si electricitatii.
Pentru gradinarit, sunt excluse pesticidele sau ierbicidele ce produc reziduuri si nu se cultiva plantele modificate genetic.
Toate facilitatile turistice trebuie sa fie racordate la un sistem de canalizare sau sa aiba un sistem de colectare, retinere si tratare a apei ori de evacuare a apelor uzate la o statie de tratare a apei. In plus, pe mai mult de 50% din distanta parcursa in cadrul activitatilor ecoturistice pe plan local, se folosesc mijloace de transport ecologic: carute, sanii trase de cai, biciclete sau mersul pe jos.
O pensiune ecoturistica trebuie sa aiba o dimensiune relativ redusa (maxim 25 de camere), sa fie integrata in mediul natural si sa fie in echilibru cu arhitectura locala, iar produsele servite sa fie preponderent locale. Totodata trebuie sa aplice criterii pentru protectia mediului: impact minim si diminuarea consumului de energie, apa si producerea de deseuri nedegradabile.
Nu in ultimul rand este important ca administrarea pensiuni sa genereze si sustinere concreta catre politica locala de conservare a naturii si totodata sa doreasca sa atraga segmentul corespunzator de clienti ce sunt deschisi catre praticarea unei vacante active, de (re)descoperire a naturii prin intermediul sporturilor nemotorizate, de tipul drumetiei, calariei si cicloturismului.
Cititi si:
Aproximativ 80% din oaspetii pensiunilor eco din Romania sunt turisti straini