Turcia a amanat joi data la care va demara procedura de licitatie pentru construirea primei sale centrale nuclearoelectrice, transmite AP. Ministerul turc al Energiei a precizat ca a decis sa astepte pentru ca agentia de audit a guvernului sa-si prezinte comentariile referitoare la detaliile tehnice ale licitatiei, inainte ca potentiali
ofertanti sa fie invitati sa-si prezinte ofertele. Deocamdata nu este clar cat de mult va fi amanata procedura de licitatie.
La inceputul acestui an, Turcia s-a confruntat cu intreruperi in importurile de gaze naturale provenite din Iran si Azerbaidjan, de care este puternic dependenta pentru productia de energie electrica. Ministrul turc al Energiei, Hilmi Guler, a apreciat ca energia nucleara este cea mai buna optiune pentru Turcia. ’Trebuie sa utilizam aceasta tehnologie dar sa reducem riscurile’, a declarat recent Hilmi Guler intr-o conferinta ce a avut loc la Istanbul.
In prezent, centralele energetice pe baza de gaze naturale asigura aproximativ jumatate din productia totala de energie electrica a Turciei, tara membra NATO care importa majoritatea gazelor naturale din Rusia si Iran. Ministrul turc al Energiei a apreciat ca energia nucleara ar putea acoperi 20 la suta din necesarul de energie electrica al Turciei, ceea ce ar reduce dependenta de importurile de gaze naturale si in consecinta ar spori securitatea energetica a tarii.
Alim Isik, un parlamentar membru in comisia parlamentara care a pregatit actul normativ ce permite constructia primei centrale nucleare a Turciei, a recunoscut ca tehnologia nucleara are potential, dar a apreciat ca viziunea ministrului Energiei nu este realista. Alim Isik a reamintit ca lucrarile de constructie la o centrala nucleara pot dura pana la un deceniu, astfel ca Turcia nu poate dispune de o capacitate sporita de generare a energiei nuclearoelectrice in scurt timp.
In plus, un alt parlamentar turc, Yilmaz Tankut, membru al partidului nationalist, a afirmat ca contractul pentru constructia primei centrale nucleare a Turciei nu ar trebui acordate unei companii dintr-o tara cu care Turcia are ’probleme’. Potrivit informatiilor aparute in mass media grupul francez Areva, liderul mondial in constructia de centrale nucleare, ar fi interesat in constructia centralei nucleare din Turcia. Recent Turcia s-a opus implicarii grupului francez GDF in proiectul gazoductului Nabucco, din cauza opozitiei Frantei fata de aderarea Turciei la Uniunea Europeana.
Potrivit agentiei Anatolia, orasul port Mersin de la Marea Mediterana a fost desemnat prima optiune penru amplasarea viitoarei centrale nucleare. A doua centrala ar urma sa fie amplasata la Inceburun in provincia Sinop de pe coasta Marii Negre.
Turcia nu are o centrala nucleara, timp de 30 de ani orice tentativa de abordare a acestui proiect lovindu-se de opozitia organizatiilor de protectie a mediului inconjurator. Turcia este insa strabatuta de o importanta falie seismica, cutremurele fiind frecvente in aceasta tara care doreste sa devina membra a Uniunii Europene.