Start-ul Capillum le oferă câte o tunsoare gratuită în fiecare lună angajaților de la Versailles. Părul este apoi folosit în incidentele de scurgere de petrol, de exemplu, cum a fost cel din Mauritius, sau în locul plasticului din agricultură.
Capillum este un start-up fondat acum un an, în Franța, cu scopul de a utiliza părul rezultat din tunsori și care altfel ar fi ajuns la gunoi. Părul uman conţine cheratină, o proteină care absoarbe substanţele uleioase, precum petrolul, şi care, din acest motiv, poate fi utilizată pentru a contribui la depoluarea mediului înconjurător.
„Părul este un absorbant natural şi poate să absoarbă o cantitate de petrol de până la opt ori mai mare decât propria lui greutate”, a spus antreprenorul francez Clement Baldellou, co-fondator al start-up-ului.
De asemenea, cheratina poate să înlocuiască plasticul folosit în agricultură şi horticultură şi contribuie la vindecarea bolilor de piele.
Peste 1 milion de francezi se tund în fiecare zi, a precizat Clement, vorbind despre o resursă gratuită care ar putea fi cu uşurinţă reciclată în scopuri ecologice şi medicale.
„Sunt generate astfel 4.000 de tone de deşeuri. E o cantitate uriaşă, care ajunge la pubelă, dar noi am decis să scoatem părul din sectorul deşeurilor”, a declarat antreprenorul francez pentru Reuters Television.
Acum cu o rețea de aproximativ 200 de frizerii şi saloane de coafură din Franţa de la care colectează păr uman, Capillum a amenajat un salon în proximitatea Palatului Versailles. A fost afişat un panou cu textul „1 kg de păr = 200 de litri de apă economisiţi”, iar angajații au parte de o tunsoare gratis pe lună.
Cei doi fondatori ai start-up-ului și-au anunțat intenția de a ajuta în incidentul din Mauritius, când nava MV Wakashio a eșuat într-un recif de corali, iar o parte din cele 4.000 de tone de combustibil s-a scurs în apă. Au primit atunci mesaje de susținere din mai multe țări, iar oameni din Belgia, Luxemburg, Marea Britanie și Dubai s-au oferit să le trimită păr rezultat din tunsori.