La finalul summit-ului G7 de săptămâna trecută, Președintele Statelor Unite ale Americii a refuzat să își asume angajamentele acordului climatic semnat în 2015 la Paris. Donald Trump a anunțat că va lua o decizie finală în cursul acestei săptămâni.
Liderii statelor G7 s-au declarat extrem de nemulțumiți de evoluția discuțiilor privind schimbările climatice. Aceștia l-au presat în repetate rânduri pe Trump să recunoască faptul că SUA este al doilea cel mai mare emițător de gaze cu efect de seră și să acționeze în consecință.
Cum au reacționat ceilalți lideri la poziția lui Trump
După dezbateri, Cancelarul German Angela Merkel și-a exprimat dezamagirea profundă:
Discuția despre climă a fost dificilă și mai degrabă nesatisfăcătoare. Avem o situație în care șase membri sau chiar șapte, dacă socotim și Uniunea Europeană, se poziționează diferit față de unu. Asta înseamnă că nu există până acum semnale privind rămânerea SUA în acordul climatic. Nu am discutat despre acord, ci am subliniat că cele șase state plus UE sunt decise să respecte țintele asumate prin acord.
Președintele francez, Emmanuel Macron, a recunoscut că nu a existat niciun progres în urma summit-ului. Apoi, l-a avertizat pe Trump că ar face o mare greșeală cedând teren Chinei prin neasumarea acordului:
Este esențial pentru echișlibrul internațional și reputația Americii să rămână în acordul de la Paris. Grupul G7 a arătat că astfel de probleme precum schimbările climatice nu sunt aspecte secundare care pot fi lăsate altora.
Președintele SUA a declarat în repetate rânduri că „studiază” dacă să se retragă din Acordul de la Paris asupra schimbărilor climatice, pentru că se teme că dacă va urma regulile ar însemna să piardă din competitivitatea economică în fața unor țări precum China. Încă de la începutul instalării în funcție, deciziile sale privind mediul au fost contestate de oamenii de afaceri, cercetători și cetățeni.