Trei sferturi din pescuitul industrial nu este monitorizat public, relevă un studiu publicat de revista Nature. Studiul desfășurat de Global Fishing Watch (GFW), citat de The Guardian, a descoperit că 75% din vasele de pescuit industrial ale lumii, care operează în principal în Africa și Asia de Sud, nu sunt urmărite public. Mai mult de o pătrime din activitatea navelor de transport lipsește, de asemenea, din sistemele publice de monitorizare, conform aceluiași studiu.
Cercetătorii Global Fishing Watch au creat prima hartă globală a industrializării oceanului folosind tehnologia spațială și inteligența artificială pentru a dezvălui apariția unei ,,noi revoluții industriale”.
Analiza industrializării oceanului dezvăluie activități ilegale, inclusiv vase de pescuit industrial care încalcă zonele de pescuit artizanal sau apele altor țări. Studiul arată nave de pescuit în interiorul zonelor marine protejate, incluzând, în medie, mai mult de 20 pe săptămână în Marele Barieră de Corali și cinci pe săptămână în Insulele Galapagos, două dintre cele mai importante rezervații marine din lume.
,,Pe uscat, avem hărți detaliate ale aproape fiecărei șosele și clădiri de pe planetă. În contrast, creșterea activității în oceane a fost în mare parte ascunsă de ochii publicului. Acest studiu aruncă o lumină asupra amploarei și intensității activității umane pe mare”, a declarat David Kroodsma, director de cercetare și inovare al Global Fishing Watch.
Datele deschise, tehnologia și cartografierea utilizate în studiu vor fi disponibile gratuit, a declarat Kroodsma. El a menționat că acestea ar putea contribui la estimările emisiilor de gaze cu efect de seră sau la urmărirea degradării marine cauzate de poluarea cu petrol.
Cercetătorii au analizat 2 milioane de gigabytes de imagini de satelit între 2017 și 2021 pentru a detecta nave și infrastructura offshore în apele de coastă de pe șase continente, acolo unde 75% din activitatea industrială este concentrată.
Prin combinarea datelor GPS cu imagini de la Agenția Spațială Europeană, cercetătorii au reușit să identifice vasele care nu-și transmit pozițiile. Deși nu toate vasele sunt obligate prin lege să-și transmită poziția pe mare, acele vase absente din sistemele publice de monitorizare, cunoscute sub numele de ‘flote întunecate’, creează provocări pentru protejarea și gestionarea resurselor marine.
Citește și:
Speciile marine aflate pe cale de dispariție, salvate cu plase de pescuit iluminate