Biolog ucrainean: Cel puțin trei mii de delfini au murit din cauza războiului din Ucraina

Cel puţin trei mii de delfini au murit în Marea Neagră din cauza războiului din Ucraina, a declarat vineri un biolog ucrainean citat de agenţia EFE.

Spre deosebire de anii anteriori, delfinii mor acum din cauza activităţilor militare în Marea Neagră, din cauza războiului barbar şi fără sens al Rusiei”, a scris pe Facebook biologul ucrainean Ivan Rusev.

Acesta a mai menţionat că primeşte în continuare informaţii despre cum unii delfini au murit în zonele de coastă ale României şi Bulgariei, iar concluziile analizelor efectuate pe baza articolelor de presă pe acest subiect din ţările riverane Mării Negre „nu sunt încurajatoare”.

Dacă anterior delfinii mureau pentru că ajungeau captivi în plasele de pescuit, mai ales în partea de nord-est a Mării Negre, acum ei sunt ucişi cu precădere de activităţile navelor militare.

Sonarele puternice şi exploziile perturbă delicatul sistem de orientare al animalelor şi aceşti delfini orbi mor de foame, nemaifiind capabili să captureze peşti”, explică cercetătorul ucrainean. În plus, din cauza organismului slăbit delfinii capătă mai uşor boli infecţioase care de asemenea îi ucid.

Creștere recentă a numărului de delfini morți din Marea Neagră a fost semnalată încă din mai.

Cercetătorii contactați atunci de The Guardian arătau că poluarea fonică sporită din nordul Mării Negre, cauzată de cele aproximativ 20 de nave ale marinei ruse și de activitățile militare în desfășurare, ar putea conduce cetaceele spre sud, spre țărmurile turcești și bulgare, unde sunt blocați sau prinși în plasele de pescuit în număr neobișnuit de mare.

De la începutul războiului și până la acel moment, peste 80 de animale au fost găsite moarte în vestul Mării Negre al Turciei, ceea ce Fundația Turcă de Cercetare Marină (Tudav) a descris-o drept „o creștere extraordinară”.

Investigațiile inițiale ale Tudav au arătat că aproximativ jumătate dintre acești delfini au fost uciși după ce s-au încurcat în plasele de pescuit. Soarta celeilalte jumătăți, însă, este încă o „întrebare fără răspuns”, potrivit doctorului Bayram Öztürk, președintele Tudav, deoarece nu au putut fi găsite semne de violență sau răni împușcate pe cadavre.

Citește și: Delfinii din Marea Neagră, victime ale războiului din Ucraina

spot_img

Newsletter-ul de mediu

Ultimele știri