Transilvania Expres, Brasov: Firma Kronospan continua constructia fabricii de pal

Brasovenii din Stupini sunt din ce in ce mai alertati de faptul ca, in ciuda numeroaselor petitii, compania "Kronospan" continua constructia viitoarei fabrici de PAL de la marginea cartierului, ce va folosi in productie formaldehida, o substanta periculoasa pentru sanatate. Ei sunt cu atat mai ingrijorati cu cat societatea nu mai detine aviz de mediu, fiind amendata de catre Comisariatul Judetean al Garzii de Mediu Brasov, cu suma de 30.000 de lei. Mai mult, comisarii de mediu brasoveni au dispus sistarea imediata a lucrarilor, dar firma s-a considerat indreptatita sa continue constructia, sub pretextul ca a contestat decizia in instanta si pana la un raspuns definitiv din partea justitiei, poate sa-si vada de treaba. Mai mult, desi "Kronospan" obtinuse acordul de mediu in 2002, in baza vechii legi a protectiei mediului, conform careia documentul era valabil timp de cinci ani, deci a expirat in 2007, acum se prevaleaza de faptul ca noul act normativ care prevede ca autorizatia se acorda pe termen nelimitat. Reprezentantii Agentiei pentru Protectia Mediului (APM) Brasov au confirmat insa ca avizul pe care il detine compania nu mai este valabil. "In baza documentatiei depuse la noi, in anul 2002, firma a obtinut un acord de mediu conform Legii 137/1995, valabil timp de cinci ani. Intre timp legea a fost modificata, avizul este valabil nelimitat, dar din moment ce ei au obtinut documentul in baza vechii legislatii trebuie s-o respecte, deci avizul lor a expirat. Compania trebuie sa depuna din nou toate actele necesare si in functie de acestea li se va elibera sau nu un nou aviz", a explicat Elena Bucur, purtatorul de cuvant al APM Brasov.

Firma nu comenteaza deocamdata

In prezent, lucrarile de constructie decurg ca si cum firma ar fi cu toate autorizatiile la zi, camioanele aprovizionand incontinuu cu materiale santierul.

Am incercat sa stam de vorba si cu reprezentantii "Kronospan", insa acestia au refuzat sa comenteze, motivand ca numai agentia de PR din Bucuresti care-i reprezinta poate da explicatii presei, iar nimeni din partea acesteia nu era ieri in Brasov.

"Suntem la curent cu reclamatiile localnicilor si cu articolele aparute in presa, dar, cel mai probabil, agentia de PR va lua legatura cu dumneavoastra saptamana viitoare pentru a prezenta si punctul de vedere al companiei", le-a explicat reporterilor "Transilvania Expres" una dintre angajatele de la "Kronospan" Brasov.
Totusi, intr-un comunicat anterior, compania ii asigura pe brasoveni ca sanatatea nu le este pusa in pericol. "Produsele in sine pe baza de formaldehida nu se vor fabrica la Brasov, ci vor fi achizitionate din surse externe, asadar acestea nu reprezinta nici o problema pentru locatia din Brasov", a precizat conducerea societatii.
Desi i-au amendat atat la Brasov, cat si la Sebes, comisarii Garzii de Mediu sustin si ei ca substanta folosita nu ar fi asa de periculoasa precum cred localnicii. "Nu exista nici un pericol, atata timp cat formaldehida este exportata si transportata in cele mai bune conditii de siguranta", a declarat comisarul-sef interimar al Garzii de Mediu Brasov, Alexandru Tulbure. Totusi, societatea "Kronospan" a primit pana acum amenzi de zeci de mii de lei pentru inceperea constructiei noii platforme fara obtinerea acordului de mediu, pentru nerespectarea autorizatiei integrate de mediu la fabrica chimica, pentru nerespectarea normelor de protectie a mediului. Ultima data, "Kronospan" a fost amendata in martie 2008, cu 80.000 lei pentru neanuntarea autoritatilor de mediu cu privire la incidentul soldat cu depasirea de doua ori a valorii maxime la formaldehida.

Control pe santier

Coincidenta sau nu, dupa aparitia articolului de ieri din cotidianul "Transilvania Expres", la orele pranzului, la fata locului, santierul viitoarei fabrici Kronospan, a venit si un inspector din cadrul Inspectoratului Teritorial de Constructii Brasov, care a facut unele verificari. Inspectorul sef Camelia Plesa ne-a declarat insa ca nu poate sa se pronunte pana ce nu va finaliza controlul asupra modului in care se deruleaza investitia: "Daca sunt probleme, se vor lua masuri", a precizat Plesa.

Nici Primaria Brasov nu a trecut cu vederea petitia brasovenilor. Primarul George Scripcaru spune ca va interveni in aceasta problema, daca va constata ca ea afecteaza sanatatea cetatenilor. "La momentul acordarii avizelor, primarul a avut o conditie foarte importanta pentru Kronospan: sa nu foloseasca formaldehida. In cazul in care aceasta companie nu va respecta conditia, primarul George Scripcaru va face orice demers legal pentru a bloca constructia fabricii din Stupini", a declarat purtatorul de cuvant al Primariei Brasov, Sorin Toarcea.

Fabrica din zona Stupini este construita in baza unei autorizatii acordate de municipalitate in 2002. "Primaria a eliberat toate autorizatiile necesare, pentru ca la momentul respectiv compania avea toata documentatia in regula. Noi nu cerem firmei decat sa respecte conditiile de autorizare si avizele", a mai spus Sorin Toarcea, care afirma ca autorizatia de constructie emisa acum sase ani si-a pastrat valabilitatea. Totusi, initiatorul uneia dintre petitii, ce poate prof. dr. ing. Danut Ilea, sustine ca autorizatia de constructie si-a pierdut valabilitatea din 2004, conform Normelor metodologice de aplicare a Legii nr. 50/1991. "In anul 2002, Kronospan a obtinut autorizatia de construire in care s-a prevazut o durata de executie a lucrarilor de 10 ani, respectiv pana in anul 2012. Termenul de valabilitate a autorizatiei de construire – a nu se confunda cu "durata executarii lucrarilor" – era de 12 luni (pana in data de 26.03.2003), cu posibilitatea prelungirii acestui termen cu inca 12 luni. Lucrarile nefiind incepute in intervalul respectiv, potrivit legii, acestea pot fi executate numai in baza unei noi autorizatii de constructie. O data cu pierderea valabilitatii autorizatiei de construire, isi pierd valabilitatea si avizele si acordurile ce au stat la baza emiterii acesteia", afirma Ilea.

PE analizeaza situatia de la Stupini

Pana in prezent s-au strans peste 600 de semnaturi, iar una dintre petitiile brasovenilor care vor sa opreasca poluarea cartierului Stupini si a intregului Brasov cu formaldehida a ajuns chiar si pe masa Comisiei de petitii a PE, prezenta, la sfarsitul lunii trecute la Brasov. Reprezentantii Comisiei au decis ca petitia este admisibila si au promis ca Parlamentul European va analiza atent situatia semnalata. Petitii similare au ajuns la Ministerul Mediului si la Presedintia Romaniei.

spot_img

Ultimele știri