Topul celor mai mari păduri din România

Conform statisticilor obținute în anul 2021, România deține o suprafață de peste 6 milioane de hectare de păduri de foioase, de conifere sau mixte. Acesta este echivalentul a peste 27% din suprafața țării și 29% din suprafața de păduri a Uniunii Europene. Totodată, România deține și cea mai mare suprafață de păduri virgine de pe continent.

Printre județele cele mai bogate în păduri din țară se numără Suceava, cu 438.000 de hectare, Caraș-Severin, cu 434.000 de hectare, Hunedoara, cu 316.000 hectare, Argeș, cu 277.000 hectare și Vâlcea, cu 2274.000 hectare.

Astăzi vrem să îți vorbim puțin despre cele mai mari păduri pe care le poți găsi în România și câteva particularități ale lor. Descoperă, în continuare, câteva informații despre păduri, pe care să le adaugi în portofoliul tău de cunoștințe generale și pe care să le împărtășești cu cei dragi.

Pădurea Cozia

Imagine de Laurențiu Mihai Badea de la Pixabay

Pădurea Cozia este situată în partea de est a județului Vâlcea și este o arie protejată încă din 6 martie 2000, fiind cunoscută totodată și ca cea mai mare pădure din România. Relieful prezintă creste calcaroase, cheiuri și peșteri, dar și pajiști și fânețe.

Parte din Parcul Național Cozia, Pădurea Cozia se întinde pe o suprafață de 17.100 hectare. O mare parte din acest teritoriu este acoperit de păduri virgine, cu o floră foarte diversă, care cuprinde specii de stejar, fag, carpen, specii acidofile și tufărișuri. Nu uităm să menționăm și florile care atrag anual privirile turiștilor, precum stânjenelul sălbatic, floarea reginei, angelica, pelinul, clopoțelul de munte, romanița sau crinul de pădure.

Fauna este la rândul ei bogată, pădurea reprezentând un habitat natural pentru ursul brun, lupul, râsul, diverse specii de liliac, dar și pentru pești, ca mreana, zglăvoaca sau dunărița, ori insecte, ca greierele, cosașul de munte sau cărăbușul.

Pădurea atrage anual pasionații de aventură în drumeții montane, cât și către sporturile pe apă, parașutism sau ciclism. În jurul acestei păduri pot fi admirate și vizitate mănăstiri, cascade sau situri arheologice.

Pădurea Bogății

Pădurea Bogății este situată în județul Brașov, în partea de sud-est a Transilvaniei, în centrul Munților Perșani, în comunele Apața, Măieruș și Hoghiz. Aceasta se întinde pe o suprafață de 6.352 hectare și a fost declarată arie protejată prin lege, încă din anul 2000.

Această pădure a creat probleme de-a lungul timpului tuturor celor care s-au încumetat să o traverseze, datorită desimii și a dimensiunilor copacilor seculari, dar și a tâlharilor care se ascundeau în așteptarea prăzilor. Totodată, a servit drept protecție pentru teritoriul dacic, împreună cu bariera Oltului.

Aceasta este una dintre cele mai mari și mai importante păduri de foioase din România, care cuprinde specii de copaci precum fag, carpen, stejar sau gorun, dar și o faună bogată, compusă din specii de urs, lup, cerb, jder, viezure sau râs eurasian. Nu uităm să enumerăm și câteva specii importante de păsări, precum gaița, uliul, pițigoiul, cucuveaua, ciocănitoarea și cocoșul de munte. Există chiar și surse care atestă observarea unor exemplare de pisică sălbatică.

Pădurea Bogății este traversată de pârâul Valea Bogății și Valea Măierușului. Climatul acestei păduri este unul temperat, ceea ce înseamnă că precipitațiile cad în cantități moderate. Dacă vrei să vizitezi această pădure, cel mai indicat este să o faci între lunile mai și octombrie.

Pădurea Letea

Imagine de falco de la Pixabay

Situată în județul Tulcea, Pădurea Letea este cea mai mare din zona Dobrogei, întinzându-se pe o suprafață de 5.246 hectare. Mare parte din acest teritoriu este protejat prin lege, fiind vorba despre cea mai veche rezervație naturală din țară, încă din anul 1930. Totodată este vorba despre cea mai nordică pădure subtropicală de pe continentul european.

Una dintre atracțiile acestei păduri este reprezentată de hergheliile de cai sălbatici, aproape 2.000 de specimene la număr, care au fost abandonați de oamenii locului și care își fac acum veacul în această zonă.

Partea de floră conține specii de arbori precum stejarul, teiul alb, plopul alb sau frasinul, alături de lianele grecești, vița de vie sălbatică sau hameiul. În ceea ce privește fauna, pe lângă caii sălbatici trebuie să menționăm vipera de nisip, vulturul codalb, barza neagră, privighetoarea, șoimul, pelicanul, sticletele, prigoria sau ciocănitoarea pestriță.

Dacă ai adăugat această pădure pe lista cu locuri de vizitat, trebuie să afli că cea mai bună perioadă este în lunile mai și iunie, atunci când peisajul se află la apogeu, iar temperatura este favorabilă drumețiilor.

Pădurea Caraorman

Pădurea Caraorman este situată în județul Tulcea, în comuna Crișan, în partea de sud a Brațului Sulina. Această pădure are o dimensiune de 2.250 hectare și a fost declarată ca fiind arie protejată încă din 12 aprilie 2000 și face parte din Parcul Național Delta Dunării, dar și membră a patrimoniului mondial UNESCO. Tot în această zonă pot fi găsite cele mai dezvoltate dune de nisip din țară, cu înălțimi de până la 9 metri.

Cunoscută și ca „Pădurea Întunecată”, Pădurea Caraorman a fost declarată monument al naturii în anul 1940. Aceasta deține specii de stejari seculari, cu înălțimi de peste 30 de metri, printre care se poate găsi și un exemplar impresionant, cu o vârstă de peste 400 de ani și o circumferință de 4 metri, denumit și Stejarul Îngenuncheat. Flora mai cuprinde copaci precum plopul, frasinul, arbuști și plante ierboase, iederă, hamei și alte plante agățătoare, precum vița de vie sălbatică, dar și un număr impresionant de orhidee, care înfloresc primăvara.

Printre cele mai întâlnite animale din Pădurea Caraorman nu uităm să precizăm caii sălbatici din Delta Dunării, vidra, iepurele sălbatic, șacalul auriu, ciocănitoarea neagră, corbul sau vulturul codalb, una dintre cele mai mari păsări de pradă din zonă, protejată prin lege.

Dacă îți dorești să vizitezi această pădure se recomandă să ceri ajutorul unui localnic, care să te îndrume. Cât timp te afli în satul Caraorman te poți bucura și de preparatele tradiționale pe bază de pește și de obiceiurile și tradițiile locului.

România deține numeroase teritorii împădurite fascinante, pe care îți recomandăm să le descoperi în călătoriile tale, fiecare având caracteristici unice și frumuseți naturale de neegalat. Nu uita să împărtășești cu toți prietenii noile informații despre păduri pe care tocmai le-ai aflat!

Citește și:

Ajutoare de stat care vizează sprijinirea investițiilor pentru promovarea împăduririi

spot_img

Newsletter-ul de mediu

Ultimele știri