Topirea brusca a permafrostului ameninta grav clima planetei

Pe masura ce Arctica se incalzeste, gazele cu efect de sera vor fi eliberate din permafrostul dezghetat rapid si la nivele mult mai mari decat se estimase initial, se arata intr-un nou studiu efectuat de 41 de cercetatori internationali, si publicat in jurnalul Nature.

Dezghetarea permafrostului va elibera aproximativ aceeasi cantitate de carbon ca si defrisarile, spun autorii, insa efectele asupra climei vor fi de 2,5 ori mai grave din cauza faptului ca emisiile sunt compuse din metan, care are efecte mult mai mari asupra ioncalzirii globale decat dioxidul de carbon, scrie Institute of Arctic Biology.

Studiul a fost condus de cercetatorul  Edward Schuur (Universitatea Florida) si de  Benjamin Abbott, absolvent al Universitatii Alaska Fairbanks. In cadrul studiului mai multi experti in clima au fost intrebati ce procent din permafrost se va topi, cat carbon va fi eliberat in atmosfera, si ce procentaj din acest carbon va fi metan. 

Autorii studiului estimeaza ca pana in 2100, cantitatea de carbon emisa in atmosfera va fi de 1,7-5,2 mai mare decat cele mai recente prognoze, care au folosit un scenariu similar privind incalzirea.

„Estimarea mai mare se datoreaza incluziunii proceselor care lipsesc din modelele curente si noile estimari ale cantitatii de carbon organic stocat adanc in solurile inghetate. Exista mai mult carbon organic in solurile nordice decat se afla in toate vietuitoatele la un loc, cantitatea este naucitoare”, a declarat Abbott.

Foto:Treehugger.com

Florin Tulbure

Citeste si:

Cantitate uriasa de metan, la suprafata Oceanului Arctic. Cercetatorii se tem de efectele gazului cu efect de sera

Permafrostul din Rusia se dezgheata rapid. Consecintele vor fi dezastruoase

Permafrostul, o bomba cu efect intarziat pentru clima

Efectele schimbarilor climatice din Arctica, mult mai serioase decat se presupunea

 

 

spot_img

Ultimele știri