Permafrostul din Rusia se dezgheata rapid. Consecintele vor fi dezastruoase

Zonele vaste cu permafrost (sol inghetat) ale Rusiei s-ar putea micsora cu o treime pana la jumatatea secolului din cauza incalzirii globale, punand in pericol infrastructura din zona arctica si eliberand in atmosfera cantitati uriase de gaze cu efect de sera, a anuntat un oficial rus.

„In urmatorii 25-30 de ani aria cu permafrost a Rusiei s-ar putea micosra cu 10-18%”, a declarat Andrei Bolov, seful departamentului de monitorizare a dezastrelor, citat de RIA Novosti.

„Pana la jumatatea secolului s-ar putea micsora cu 15-30%, iar granita permafrostului s-ar putea muta spre nord-est cu 150-200 kilometri”, a spus oficialul rus.

Temperaturile din zonele cu sol inghetat, din teritoriile bogate in gaz si petrol ale Siberiei, vor creste cu pana la doua grade Celsius, ajungand la minus trei-patru grade, prognozeaza Bolov.

Permafrostul, sau solul care este inghetat permanent, acopera aproximativ 63% din Rusia, insa a fost grav afectat de schimbarile climatice din ultimele decenii.

Dezghetarea continua a permafrostului ameninta cu destabilizarea transporturilor, a constructiilor si a extractiilor energetice din zonele reci ale Rusiei.

„Impactul negativ al degradarii permafrostului asupra intregii infrastructuri a transporturilor de suprafata este unul foarte clar”, a adaugat Bolov.

Oamenii de stiinta au atras atentia asupra unei alte probleme legate de dezghetarea permafrostului, scrie Discovery.com. In urma acestui proces vor fi eliberate cantitati uriase de metan, gaz cu efect de sera inmagazinat in solul inghetat.

Foto: Treehugger.com

Florin Tulbure

 

spot_img

Newsletter-ul de mediu

Ultimele știri