Top 10 mituri despre investitii “verzi” si schimbari climatice

10 mituri despre investitiile “verzi” si schimbarile climatice sunt desfiintate de Thomas Kerr, directorul Departamentului Schimbari Climatice si Initiative Verzi, din cadrul Forumului Economic Mondial. Kerr sustine ca, in ultimele 2 decenii, s-a inregistrat, la nivel global, o crestere economica “verde” semnificativa, dar acest progres este insuficient si trebuie inlaturate unele bariere fals construite de investitorii in energii regenerabile, si nu numai.

In ultimele 2 decenii s-au inregistrat progrese in tranzitia spre o dezvoltare economica “verde”, au crescut semnificativ investitiile in acest sector, iar tarile in curs de dezvoltare au devenit, rapid, mari investitori in regenerabile. Totusi, progresul este insuficient, deoarece investitiile globale in energia conventionala depasesc investitiile din sectorul regenerabilelor, iar emisiile de gaze cu efect de sera continua sa creasca, ceea ce va duce inevitabil la incalzirea planetei”, a spus Thomas Kerr.

TOP 10

1. Incetinirea activitatii economice, cauzata de criza financiara, a determinat reducerea gazelor cu efect de sera.

Fals, spune Kerr, deoarece, in 2011, in timp ce anumite tari raportau o reducere semnificativa a emisiilor, ONU estima la 40 de miliarde tone emisiile de CO2, la nivel global, cifra care reflecta o crestere cu 20% mai mare  fata de nivelul inregistrat in anul 2000.

2.  Piata globala a energiilor regenerabile este in declin.

Fals, deoarece investitiile in regenerabile au avut o crestere-record, de 17%, in 2011, care s-a cifrat la 257 miliarde dolari, la nivel global. Cu toate ca, in unele tari, au existat companii care au inregistrat pierderi in sectorul “verde”, exista si societati care au avut un profit semnificativ, iar investitiile in domeniul regenerabilelor, anuntate pentru 2013, sunt substantiale.

3. Tarile industrializate din OCDE sunt cei mai mari investitori in energie curata.

Fals, afirma Kerr, pentru ca, in 2012, investitiile in sectorul “verde”, facute de tarile din afara OCDE, au fost mult mai substantiale. Acestea au  fost de 15 ori mai mari, in perioada 2004-2011, cu o rata anuala de crestere de 47%.

4. Sectorul public este principala sursa de fonduri pentru investitiile dedicate protectiei mediului.

Fals! Un raport al organizatiei Climate Policy Intiative arata ca numai un sfert din banii destinati schimbarilor climatice, la nivel global, provin din surse publice (96 miliarde dolari), iar 75% sunt bani privati, adica 268 miliarde dolari.

5. Investitiile transfrontaliere in energie curate reprezinta o sursa enorma de bani pentru statele finantate, dar sunt folosite si in alte scopuri.

Din nou, fals, spune Kerr, deoarece, in 2011, potrivit Bloomberg New Energy Finance,70% din  investitiile in regenerabile, la nivel global, au fost facute din surse proprii, si nu din investitii transfrontaliere.

6. Nu putem face fata schimbarilor climatice, din cauza austeritatii fiscale si a bugetelor guvernamentale limitate.

Iarasi, fals! Intr-adevar, Agentia Internationala de Energie (AIE) estimeaza ca este nevoie de 700 de miliarde de dolari in plus, in fiecare an, pentru a stabiliza temperatura medie globala la 2 grade Celsius. Insa, in acelasi timp,  AIE sustine ca economia de carburanti ar face mai usor  de atins acest deziderat. Prin economia de carburant, in perioada 2010-2050, la nivel global ar putea fi  salvati 5 trilioane de dolari.

7. Energiile regenerabile reprezinta sectorul care necesita cele mai mari investitii.

Si acest mit este detronat de Kerr. AIE estimeaza ca mai mult de jumatate din investitiile necesare  pentru a stopa incalzirea globala, in urmatorii 17 ani, trebuie  sa se regaseasca in lucrari de eficienta energetica a cladirilor si in industrie. Doar 21%, din totalul investitiilor cu  aceasta destinatie, sunt necesare pentru resursele curate.

8. Investitorii nu au la indemana cele mai potrivite mijloace pentru a gestiona investitiile in regenerabile pe pietele emergente.

Fals, deoarece acestia beneficiaza de credite partiale de risc, de facilitati guvernamentale, cat si de alte instrumente de risc  puse la dispozitie de tarile emergente.

9. Este dificil sa ai crestere economica „verde” intr-un mediu economic incert.

Din nou, fals, spune Kerr, deoarece in ciuda recesiunii economice, totalul investitiilor globale in energii curate, in 2011, a trecut de 257 miliarde dolari, ceea ce inseamna o crestere de 6 ori mai mare fata de 2004 si cu 93% mai ridicata fata de 2007, anul precedent crizei financiare mondiale. In plus, bancile mondiale de dezvoltare au incasat 1,9 miliarde dolari prin Clean Technology Fund, care a reusit sa mobilizeze, din fonduri private, cel putin 16,4 miliarde doari pana in prezent.

10. Companiile cu capital de stat nu detin mijloace pentru finantarea structurilor verzi.

Si acest ultim mit este spulberat de Kerr. El spune ca obligatiunile “verzi” reprezinta un potential important si un mijloc esential  care ofera posibilitatea de a accesa bani ieftini pentru proiectele “verzi”. Investitorii institutionali (de stat) sunt cumparatori de drept ai obligatiunilor “verzi”, tinand cont de “gustul’ lor pentru investitii pe termen lung si cu risc scazut.

spot_img

Ultimele știri