Tinerii din Europa sunt mai predispuși să renunțe la conducerea autovehiculelor și să aibă mai puțini copii pentru a salva planeta, arată un sondaj publicat de ziarul britanic The Guardian. Potrivit sondajului, tinerii sunt dispuși să aibă familii mai mici, să renunțe la utilizarea mașinilor și – deși în număr mai mic – să adopte un stil de viață vegan pentru binele planetei, dar abandonarea plasticului de unică folosință ar putea reprezenta un pas prea mare pentru ei.
Studiul realizat în șapte țări arată că tinerii din Europa sunt mai dispuși decât generațiile mai în vârstă să facă schimbări majore în stilul lor de viață care ar contribui la combaterea crizei climatice, dar sunt mai puțin convinși de eficiența gesturile mai mici.
Sondajul YouGov pentru The Guardian, efectuat în august în Marea Britanie, Danemarca, Franța, Germania, Italia, Spania și Suedia, a arătat, de asemenea, că o minoritate semnificativă a tinerilor cu vârste cuprinse între 18 și 24 de ani crede că preocupările economice i-ar putea descuraja să-și întemeieze o familie în aceeași perioadă.
Chestionați privind sacrificiile pe care le-ar face pentru a contribui la combaterea încălzirii globale, 28% dintre cei cu vârste între 18 și 24 de ani și 30% dintre cei cu vârste între 25 și 34 de ani au spus că ar și-ar dori – sau deja planifică – să aibă mai puțini copii decât ar dori în mod obișnuit.
Tinerii erau mai dispuși să renunțe la mașini, cu 54% dintre cei cu vârste între 18 și 24 de ani declarând că ar putea – sau deja fac asta – să meargă pe jos, să meargă cu bicicleta sau să folosească transportul public, în comparație cu 45% dintre persoanele cu vârsta peste 65 de ani. De asemenea, 41% ar trece la o mașină electrică, comparativ cu 21% dintre persoanele cu vârsta peste 65 de ani.
O interdicție asupra producției și vânzării de mașini cu motoare pe benzină și motorină ar avea susținerea a 46% dintre cei cu vârste între 18 și 24 de ani și 42% dintre cei cu vârste între 25 și 34 de ani, comparativ cu 28% dintre cei cu vârste între 55 și 64 de ani și doar 22% dintre respondenții cu vârsta peste 65 de ani.
Sondajul a arătat că nu există diferențe semnificative legate de vârstă în ceea ce privește îngrijorarea cu privire la criza climatică și efectele sale. Peste 70% din tinerii cu vârste între 18 și 24 de ani până la cei cu vârsta peste 65 de ani au declarat că sunt foarte sau destul de îngrijorați.
Majorități semnificative, cuprinse între 64% și 72%, din fiecare grup de vârstă au fost de acord că schimbările climatice sunt rezultatul activității umane.
Europenii au fost împărțiți în ceea ce privește renunțarea la conducerea autovehiculelor. Aproximativ 58% dintre francezi, 57% dintre italieni și 56% dintre germani au declarat că ar fi dispuși să meargă pe jos, să meargă cu bicicleta sau să folosească transportul public – dar doar 40% dintre britanici, 39% dintre suedezi și 35% dintre danezi.
Citește și:
Românii consideră că sustenabilitatea și viața bună sunt strâns legate