Risipa alimentară este o problemă globală care scoate în evidență paradoxul lumii moderne în care mare parte din alimente ajunge la tomberon, în timp ce oamenii suferă de foame în multe colțuri ale lumii. 1,3 milioane tone de alimente se aruncă la gunoi pe an, ceea ce reprezintă de 3 ori hrana necesară pentru întreaga populație a globului. Partea bună e că soluțiile sunt simple și depind de un mic efort din partea fiecăruia dintre noi. Iată câteva sfaturi:
1. Află care e perioada de valabilitate a unui aliment pentru a te asigura că nu expiră înainte de data când îți propui să-l folosești.
2. Fă o listă de cumpărături pentru toată săptămâna și mergi la cumpărături cu stomacul plin pentru a evita cumpărăturile de moment.
3. Nu cumpăra o cantitate mai mare dintr-un produs doar pentru că e vreo promoție. În schimb, alege produsele vrac pentru că poți cumpăra exact cât ai nevoie.
4. Pune cumpărăturile noi în spatele frigiderului pentru a folosi produsele mai vechi întâi înainte de a expira.
5. Refolosește alimentele pentru alte feluri de mâncare.
6. Fii creativ! Folosește tot alimentul!
7. Nu folosi tava când mănânci la cantină. Vei irosi mai puțin dacă nu poți căra prea multă mâncare.
8. Ia acasă mâncarea care îți rămâne la restaurant.
9. Află ce poți congela și ce nu. Sau și mai bine – pune fructe și legume la conservat!
10. Învață să faci compost din resturile alimentare.
11.Donează hrana care nu îți mai trebuie.
În România, Ministerul Agriculturii lucrează la o strategie națională de reducere a risipei alimetare. Potrivit TOtB, în prezent, țara noastră se află pe locul 9 în Europa în ce privește cantitatea de mâncare aruncată la gunoi. În ciuda cifrelor îngrijorătoare, abia acum se iau primele măsuri de reducere a acestora. Primul pas este un studiu care să arate exact dimensiunea risipei de mâncare în România. Din grupul de lucru înființat la Ministerul Agriculturii care lucrează la această strategie fac parte peste 30 de autorități și organizații din întregul lanț alimentar, dar lipsesc reprezentanți ai unora din cei mai mari responsabili ai risipei – producătorii, procesatorii și comercianții.