Templul Wat Pa Luang Ta Bua devenise un punct de atracție pentru turiștii care voiau să își facă poze cu cei 147 de tigri. În urma presiunilor internaționale privind traficul cu animalele sălbatice, autoritățile au confiscat tigrii în 2016. Recent, 86 dintre aceștia au murit din cauza unor boli mai vechi. Călugării neagă rapoartele oficiale.
Deschis în 1994 ca o mănăstire în pădure, templul Wat Pa Luang Ta Bua a primit primii pui de tigru cinci ani mai târziu, potrivit istoricului de pe site-ul oficial. De-a lungul timpului au apărut mai mulți pui, ale căror mame ar fi fost ucise de braconieri. În curând, puii au crescut și au început să se înmulțească, iar templul și-a deschis porțile turiștilor.
Vizitatorii puteau să hrănească puii cu biberonul, să plimbe tigrii în lesă și să se fotografieze cu ei. Deși călugării spun că tigri duceau o viață fericită, activiștii pentru drepturile animalelor au atras atenția, în nenumărate rânduri, că acolo avea loc comerț ilegal cu tigri. Locul era printre sutele de așa-numite „ferme de tigri” despre care se spune că există în China, Thailanda, Laos și Vietnam.
„Să îi spui templu îți dă imediat impresia că este un loc bun pentru tigri”, a spus Ginette Hemley, de la WWF, care urmărea de mulți ani activitatea Templului Tigrilor, așa cum i se mai spunea.
Primele controverse privind mănăstirea au apărut în 2001, când autoritățile au descoperit că tigrii erau deținuți fără permisiune.
Sybelle Foxcroft, expertă în viața sălbatică, a declarat că puii erau separați de mame, ca să fie hrăniți de turiști. De-a lungul timpului, ea a conceput o listă cu 281 de pui care s-au născut la Templul Tigrilor între 1999 și 2015, dar numai o parte din aceștia mai erau la mănăstire.
Templul a atras continuu turiști, în ciuda faptului că era acuzat de rele-tratamente. Un turist plătea între 17 și 140 de dolari pentru a avea contact cu animalele, iar vânările biletelor aduceau mănăstirii 5,7 milioane de dolari pe an, potrivit unui raport al New York Times.
În urma presiunilor internaționale, guvernul thailandez a confiscat, în 2016, cei 147 de tigri și 40 de pui morți, înghețați și păstrați într-un congelator și au arestat un călugăr care a încercat să fugă cu 1.600 de părți de tigru, folosite în medicina tradițională chineză.
În prezent, sanctuarul găzduieşte 400 de căprioare, peste 300 de păuni, un leu şi numeroase alte animale aflate în grija sa, dar este, teoretic, închis accesului publicului. Însă, pe pagina de Facebook, turiștii sunt în continuare invitați să vadă animalele.
Recent, autoritățile au anunțat că 86 dintre animalele care trăiau în două sanctuare dedicate vieţii sălbatice, aflate în grija statului, au decedat în urma infectării cu virusul distemper canin sau paralizie laringiană. Tigri sufereau de deficienţe imunitare cauzate de consangvinizare, devenind astfel vulnerabili la boli mortale.
„Au fost şase tigrii (la început în templu), iar mai târziu, numărul lor a sporit la 147 sau chiar mai mult, aşa că au existat mereu riscuri şi am aflat totodată că sănătatea lor nu era bună nici înainte”, a precizat Pattarapol Maneeorn, un veterinar din cadrul Departamentului Parcurilor Naţionale, Viaţa Sălbatică şi Conservarea Plantelor. „Fondul genetic le-a slăbit organismul şi i-a predispus la riscul infecţiilor”.
Administratorul templului a negat acest lucru luni. „Nu au decedat din cauza consangvinizării”, a declarat Athithat Srimanee pentru Reuters.
„Când au percheziţionat templul acum trei ani, nu au spus nimic despre existenţa unei infecţii şi avem de-a face cu fuga de responsabilitate”, a spus acesta, acuzând autorităţile că au închis animalele în cuşti de mici dimensiuni. „La templu, în ciuda lipsei de cunoştinţe academice, am acţionat cu blândeţe, iar tigrii au locuit în spaţii largi, nu în cuşti”.
Foxcroft a declarat, pentru The Washington Post, că vina este numai a mănăstirii, adăugând că ea a observase dinainte tigri bolnavi la templu.
„Vestea morții celor 86 de tigri a fost ca o lovitură de baros în piept pentru mine. Dar, de asemenea, știu că dacă activitatea la Templul Tigrilor ar fi continuat și tigri nu ar fi fost confiscați, tot ar fi murit de aceeași boală, dar diferența ar fi fost că Templul le-ar fi jupuit pielea și ar fi vândut părți din corp”.
Acum un secol, populația tigrilor era de 100.000 de mii. În prezent, la nivel mondial, mai sunt 3.900, potrivit ONG-ului Panthera.
Citește și: 9 lucruri pe care ar trebui să le știi înainte să-ți faci o poză cu un animal sălbatic