Schimbările climatice au cauzat deja o criză globală de sănătate. Insectele purtătoare de boli infecțioase și alergiile prelungite cauzate de polen și fungi sunt doar primele semne ale deteriorării situației. Dezastrele naturale vor fi din ce în ce mai numeroase, avertizează The Lancet.
Valurile de căldură aduc boli tropicale
Jurnalul medical The Lancet avertizează că efectele schimbării climatice ar putea anula tot progresul realizat în combaterea bolilor infecțioase în ultimul secol.
Valurile de căldură din ultimele două decade au fost mai fierbinți și au durat mai mult ca în anii precedenți.
Temperaturile ridicate favorizează înmulțirea insectelor purtătoare de boli tropicale care transmit virușii populației umane.
Începând cu 1950, două specii de țânțari purtătoare ale virusului Dengue-boală tropicală care cauzează febră, greață și erupții cutanate-s-au înmulțit cu 9,4% (Aedes aegypti), respectiv 11,1% (Aedes albopictus).
Pe de altă parte, s-a înregistrat și o frecvență mai mare a alergiilor de lungă durată cauzate de polen, fungi și mucegaiuri, organisme care sunt de asemenea încurajate de creșterea temperaturilor.
Numărul uraganelor va crește
Încălzirea globală afectează sănătatea umană și indirect, prin crizele umanitare provocate de variațiile climei.
În regiunile afectate de secetă, producția alimentară scade și foametea duce la șubrezirea stării generale de sănătate a populației. Numai în ultima decadă, numărul oamenilor malnutriți din țările supuse schimbării climatice a crescut de la 398 de milioane la 422 de milioane.
Problemele sunt accentuate și de frecvența crescută a fenomenelor meteorologice catastrofice. Se estimează că numărul dezastrelor naturale a crescut în ultimii 15 ani cu 46%. Valul recent de uragane care a lovit Atlanticul este doar un exemplu de eveniment meteorologic cu impact distructiv. Aceste manifestări devin mult mai frecvente datorită schimbărilor climatice.
Pierderile cauzate de evenimente asociate cu schimbările climatice a atins anul trecut costul total de 129 de miliarde de dolari, 99% dintre aceste pierderi afectând țările cu venituri mici.