Temperatura medie va creste in Romania cu pana la 2,5 grade, in 100 ani

Temperatura medie anuala in Romania ar putea creste cu valori cuprinse intre 1,8 si 2,5 grade Celsius, pana la sfarsitul secolului XXI, potrivit raportului IPCC (Comitetul Interguvernamental pentru Schimbari Climatice), a declarat luni Constanta Boroneant, presedintele Societatii Metorologice Romane.

„Aceste valori sunt atribuite scenariilor cele mai pesimiste, conform carora statele lumii nu ar reduce emisiile de CO2 in atmosfera, pastrand situatia actuala”, a precizat specialistul.

Constanta Boroneant a explicat ca o astfel de crestere a mediei anuale s-ar traduce prin intensificarea fenomenelor extreme, schimbari bruste de temperatura, seceta si inundatii.

Discutiile s-au purtat si in contextul in care, luni, la Bali, a debutat Conferinta ONU pentru schimbarile climatice, la care vor participa 10.000 de delegati si oameni de stiinta din 190 de tari.

Reuniunea, prevazuta initial pentru data de 14 decembrie, este asteptata sa fie debutul negocierilor pentru prelungirea protocolului de la Kyoto asupra reducerii gazelor cu efect de sera, responsabile de incalzirea globala.

Potrivit AFP, secretarul executiv al Conventiei-cadru a ONU privind schimbarile climatice, Yvo de Boer, si-a exprimat duminica speranta ca in cadrul summitului de la Bali va fi adoptata o decizie cu privire la lansarea negocierilor asupra protocolului de la Kyoto in primul rand, la propunerea unui calendar referitor la aceste discutii – in al doilea si la stabilirea unei date limita pentru ajungerea la o concluzie in acest sens – in al treilea rand.

„Parerea mea personala, ca specialist, este ca noul tratat international de reducere a emisiilor de gaze cu efect de sera ar trebui sa impuna tinte mai putin drastice decat Tratatul de la Kyoto, pentru a fi ratificat si de tari precum SUA si Australia, nesemnatare ale tratatului precedent”, a pus Constanta Boroneant.

Cercetarile realizate de climatologii din Administratia Nationala de Meteorologie (ANM) au evidentiat in Romania schimbari in regimul climatic, si anume o crestere a temperaturii medii anuale pe tara de 0,3 grade Celsius in perioada 1901-2000, mai pronuntata in sud-estul si estul tarii pana la 0,8 grade Celsius.

ANM a prezentat luni, la Bucuresti, al patrulea Raport de evaluare al IPPC privind schimbarile climatice, dat publicitatii la inceputul anului 2007 si care a fost laureat, anul acesta, al Premiului Nobel pentru Pace.
IPCC a fost infiintat in 1988 de catre Organizatia Meteorologica Mondiala (OMM) si Programul Natiunilor Unite pentru Mediu si este deschis tuturor membrilor ONU si OMM.

Rolul IPCC este de a evalua, intr-o maniera obiectiva si transparenta, informatiile stiintifice, tehnice si socio-economice relevante in vederea intelegerii bazelor stiintifice ale riscului schimbarii climei datorita activitatii umane, efectelor potentiale induse de schimbarea climei si optiuni de adaptare si diminuare a acestor efecte.
IPCC cuprinde, in structura sa, trei Grupuri de Lucru. Grupul de Lucru I (WG1) pentru evaluarea aspectelor stiintifice referitoare la sistemul climatic si schimbarea climei, Grupul de Lucru II (WGII) pentru evaluarea vulnerabilitatii sistemelor socio-economice si naturale la schimbarea climei, consecintele pozitive si negative ale schimbarii climei si optiuni pentru adaptarea la aceste schimbari si Grupul de Lucru III (WGIII) evalueaza optiunile pentru limitarea emisiei gazelor cu efect de sera.

Principala activitate a IPCC este de a realiza, la intervale regulate, evaluarea nivelului de cunostinte referitoare la schimbarea climei si de a pregati rapoarte speciale si lucrari tehnice pe probleme unde sunt necesare informatii stiintifice independente.

La Sesiunea IPCC a Grupului de Lucru 1 organizata la Paris in perioada 29 ianuarie – 1 februarie 2007, se aproba un document care cuprinde sinteza pentru factorii de decizie politica a activitatii desfasurate de Grupul de Lucru 1 in cadrul celui de al 4-lea Raport de Evaluare al IPCC. Din partea Guvernului Romaniei a participat Aristita Busuioc, Sefa Sectiei de Climatologie din ANM.

Romania a fost implicata in activitatea desfasurata de Grupul de Lucru 1, prin doi cercetatori ai ANM (Aristita Busuioc si Roxana Bojariu) pentru elaborarea Raportului 4 al IPCC, ca autori principali in redactarea a doua capitole.

spot_img

Newsletter-ul de mediu

Ultimele știri