Telegraful de Prahova: Protectia mediului, pe primul loc la Draganesti

Consiliul Local Draganesti a reusit sa atraga fonduri europene pentru infiintarea unui sistem de colectare, selectare si transfer pentru deseurile menajere din Draganesti, Gherghita si Dumbrava.

Autoritatile locale din Draganesti ridica, in prezent, deseurile menajere din fata gospodariilor cu un tractor pentru a le duce la o groapa de gunoi, din cauza faptului ca nicio firma care se ocupa cu salubrizarea nu a fost interesata sa isi desfasoare activitatea in localitate. De aceea, primarul Ion Dumitrache a decis sa atraga fonduri europene, bani cu ajutorul carora sa implementeze un sistem avansat de colectare a deseurilor menajere.

“De trei ani, gunoaiele sunt stranse cu un tractor. In fiecare zi aveam probleme, plus ca oamenii le aruncau pe unde apucau, pe strada sau pe camp, iar noi nu aveam cum sa ii sanctionam intr-un fel pentru ca nici noi nu le puteam oferi alternativa. De aceea, am decis sa apelam la o finantare externa pentru a realiza colectarea selectiva a gunoaielor. Proiectul a fost aprobat in anul 2007, ridicandu-se la suma de 799.523,88 euro, iar noi avem termen pana la sfarsitul lunii mai pentru a finaliza toate lucrarile. Trebuie sa mai achizitionam doua autocompactoare, un autotren pentru transferul balotului de gunoi la rampa ecologica de la Boldesti Scaeni, pubele destinate locuitorilor, pentru ca fiecare om o sa aiba cate una la poarta, si 36 de containere pentru institutiile publice din localitate“, ne-a declarat Ion Dumitrache, primarul din Draganesti.

Grija pentru mediu

“Programul este extrem de amplu si vrem sa realizam si o rampa de transfer in localitate, care este in proportie de 85% finalizata. Este vorba de singurul proiect eligibil cu rampa de transfer din Prahova. Printr-un parteneriat public – privat, vrem ca o firma sa ia gunoaiele pe care le transforma ori in combustibil alternativ, ori in ingrasamant. Ne-am gandit in primul rand la faptul ca rampa de la Boldesti Scaeni o sa devina mult prea plina, si apoi la partea economica. Practic, renuntam la cheltuielile de balotare, adica de aproximativ 15 euro pe tona. Prin acest parteneriat costurile se vor reduce cu 10%, implicit si taxa pe care o plateste cetateanul pentru ridicarea gunoiului. Beneficiarii directi sunt CJ Prahova, CL Draganesti, CL Gherghita, CL Dumbrava, precum si cei 13.116 oameni din aceste localitati, 70 agenti economici si 61 de persoane care vor fi angajate in cadrul proiectului“, a completat Ion Dumitrache.
 

spot_img

Ultimele știri