Intr-un nou comunicat menit sa apere operatorul de salubritate din Ploiesti, administratia locala a anuntat oficial ca norma zilnica la maturatul manual indeplinita de fiecare angajat al Rosal este de 12.000 de metri patrati. Noi am facut ieri un experiment si cateva calcule foarte simple. Concluzia? Rezultatele de pe teren sunt mult sub cele consemnate in acte!
Administratia locala, prin intermediul Regiei Autonome de Servicii Ploiesti, isi pastreaza atitudinea partinitoare fata de operatorul de salubritate din municipiu, firma care, in ochii alesilor locali, nu greseste aproape niciodata. Pentru ca ne-am permis sa scriem mai multe articole despre modul dubios in care operatorul a facturat anumite activitati si despre sumele mari pe care trebuie sa le platim acestuia, din bugetul local, RASP-ul a emis un comunicat de presa pentru a preciza, pentru a nu stim cata oara, ca nu are nicio obiectiune fata de cantitatile si suprafetele foarte mari unde operatorul pretinde ca a facut salubritate. In acest comunicat, se precizeaza ca norma zilnica la maturat stradal pe om este de 12.000 de metri patrati. Aceasta este varianta oficiala, pentru ca, pe teren, lucrurile stau putin diferit.
Suprafete pe sfert
Experimentul foarte simplu pe care l-am facut ieri da peste cap toate calculele pe hartie facute la nivelul RASP-ului. Am gasit in cartierul Mimiu trei maturatori ai firmei de salubritate. Imediat ce s-au simtit filmati, baietii au trecut la treaba si au inceput sa mature de zor. Ne-am uitat cu atentie la ceas si la distanta acoperita de cei trei. Dupa fix cinci minute, au parcurs putin sub 50 de metri liniari, pe o latime de doi metri, masurati, ca la carte, cu o ruleta. Avem, asadar, 100 de metri patrati in cinci minute pentru trei angajati de la salubritate. Ceea ce inseamna ca, intr-o ora, acestia matura in medie circa 1.200 de metri patrati, adica norma unei singure persoane este de 400 de metri. Intr-o zi lucratoare de opt ore, un asemenea maturator acopera, in acest ritm, 3.200 metri patrati. Cam un sfert din ce scrie in acte.
Trascaleta-minune
Mai exista insa o explicatie. „Privitor la activitatea de maturat manual, cresterea suprafetei se datoreaza faptului ca personalul care matura foloseste si echipamente ecologice de maturat si aspirat stradal (Picobello151 care filtreaza praful) realizand o norma de 12.000 mp/om/8 ore fata de norma stabilita la vechiul contract de fostul operator de salubritate de 5.700 mp/om/8 ore”, se mai precizeaza in comunicatul de presa emis de Regie.Pentru a-si face norma si a compensa si pentru cei trei colegi mai lenesi din Mimiu, un angajat care utilizeaza laudatul utilaj ar trebui sa mature zilnic 38.400 de metri patrati. Iar cum Picobello 151 are o latime de 70 de centimetri, rezulta ca un maturator ar trebui sa parcurga – atentie! – 54,8 kilometri liniari! Adica distanta Bucuresti-Ploiesti! Maturata complet! In opt ore! De un singur om!