Oamenii de stiinta australieni folosesc telefoane mobile pentru a trage cu urechea la ursii koala pentru a intelege ce spun cand racnesc. Expertii incearca astfel sa salveze animalul marsupial care este amenintat de distrugerea habitatului sau natural, informeaza Reuters.
Cercetatorii au monitorizat ursii koala de pe insula St Bees din nord-estul Australiei cu ajutorul unor dispozitive de urmarire prin satelit. Expertii au pus telefoane mobile in copaci, care sunt programate sa se deschida la fiecare 30 de minute si sa inregistreze animalele timp de doua minute.
Telefoanele mobile, care se incarca de la soare, inregistreaza racnetele ursilor koala, pe care apoi le downloadeaza intr-un computer de la Universitatea Queensland din Brisbane. "Ursii koala pot scoate atat sunete scurte, ascutite si agitate, cat si sunete lungi, profunde, care pot dura chiar peste un minut", a spus cercetatorul Bill Ellis.
Ellis spune ca a studiat daca masculii koala comunica intre ei racnind unul la altul pentru a-si marca teritoriul sau pentru a atrage femelele in sezonul de imperechere. "In sezonul de imperechere masculii sunt foarte activi la inceput, dar aceasta agitatie a lor se termina treptat, in timp ce femelele sunt mai putin active in acest sezon", a explicat Ellis.
Ellis spune ca rezultatele cercetarii lui ar putea ajuta la controlarea populatiei ursilor koala oferind informatii oficialilor vietii salbatice despre momentul cel mai bun pentru a introduce noi animale in populatie si cand este timpul potrivit pentru a permite realizarea unor schimbari precum dezvoltarea urbana.