Tehnologia geotermala cu captarea carbonului, solutie pentru reducerea emisiilor

O noua tehnologie geotermala promite sa ofere solutii impotriva incalzirii globale.

Tehnologia se concentreaza pe captarea caldurii de sub scoarta terestra. Folosind dioxidul de carbon sub presiune, in loc de apa pentru a extrage caldura, sistemul are un potential ridicat de a produce eficient energie regenerabila. 

In același timp, prin stocarea CO2 la mare adancime, se reduce semnificativ cantitatea de CO2 din atmosfera. Practic este solutie ”2 in 1” pentru ameliorarea fenomenului de incalzire globala. 

Sistemul a fost conceput de Martin Saar și Jimmy Randolph de la Universitatea din Minnesota, Departamentului de Stiinte ale Pamantului.

Potrivit publicatiei Gizmag, dioxidul de carbon se transfera mai usor decat apa prin roca poroasa, iar caldura poate fi extrasa mai eficient. Din acest considerent, noua metoda este cel mai economic si eficient tehnologic sistem de productie a energiei geotermale.

Aceasta este doar una dintre solutiile descoperite in contextul eforturilor internationale de reducere a emisiilor de dioxid de carbon.

Un studiu recent realizat de Cercetatorii de la Universitatea Stanford a concluzionat ca in cazul in care concentratiile de gaze cu efect de sera continua sa urce, aceasta ar putea duce la o crestere ireversibila a temperaturilor in multe regiuni ale lumii.

Resurse geotermale in Campia de Veste si Carpatii Orientali

Romania este considerata a treia tara cu potential geotermal din Europa, dupa Grecia si Italia. 

Pe teritoriul Romaniei, un numar de peste 200 foraje pentru hidrocarburi au intalnit la adancimi situate intre 800 si 3.500 metri resurse geotermale (40-120 grade Celsius). 

Utilizarea enegiei geotermice extrase este folosita in proportie de 37% pentru incalzire, 30% pentru agricultura (sere), 23% in procese industriale, 7% in alte scopuri.

Potrivit datelor Ministerului Economiei, exista zone favorabile pentru concentrarea resurselor geotermale cu suprafete circumscrise de 60-120 oC (pentru exploatarea apelor geotermale pentru producerea de energie termica) si suprafete in care temperatura la 3 km adancime depaseste 140 oC (zone posibile pentru exploatarea energiei geotermice in vederea generarii de energie electrica).

Pentru primul tip de resurse sunt caracteristice ariile din Campia de Vest, in timp ce pentru al doilea tip sunt caracteristice sistemele geotermale din Carpatii Orientali: Oas-Gutai-Tibles si, repectiv, Calimani-Gurghiu-Harghita.

Foto: scientificamerican.com

Raluca Petrescu

Cititi si:

Captarea si stocarea carbonului in Romania, reglementate prin Ordonanta de urgenta

Captarea si stocarea carbonului, obligatorii pentru marii poluatori din Romania

spot_img

Newsletter-ul de mediu

Ultimele știri