Taxa la groapa de gunoi ar putea fi totuși introdusă de la jumătatea acestui an, a declarat, joi, în cadrul Forumului Industriei de Iluminat, managerul executiv al Greenlamp, Marius Costache.
„Taxa la groapă e din nou pusă pe tapet și este posibil ca de la jumătatea anului să avem o taxă de 80 de lei, în prima fază, care se adaugă la prețul care se plătește pentru depunerea la gropă. Așteptăm să vedem dacă se confirmă cu toate că este an electoral. Întotdeauna ne uităm la impactul emoțional asupra oamenilor și nu la țintele de reciclare”, a spus Marius Costache.
Parlamentul României a decis ca Legea nr. 384/24.12.2013 privind aprobarea O.G. nr. 31/27.08.2013 pentru modificarea și completarea OUG 196/2005 privind Fondul pentru Mediu să reglementează introducerea unei taxe, începând cu anul 2018, în cuantum de 80 lei/tonă și de 120 lei/tonă din 2018.
Cu toate aceste, la începutul lunii martie 2016, ministrul Mediului, Apelor și Pădurilor, Cristiana Pașca Palmer, a declarat, în cadrul unei întâlniri pe care a avut-o cu membrii Comisiei pentru mediu din Camera Deputaților, că depozitarea la groapă a gunoiului va fi taxată încă de anul acesta, și nu din ianuarie 2017.
În prezent, operatorii de salubrizare nu plătesc nicio taxă autorităților de mediu pentru depunerea deșeurilor la groapă. Operatorii depozitelor de deșeuri percep în medie un tarif de 15 euro/tonă.
România depozitează la gropile de gunoi 82% din deșeurile generate, potrivit celor mai noi datele prezentate de Eurostat, mult peste media europeană care este de 28%. Țara noastră este depășită doar de Letonia (92%), Malta (88%) și Croația (83%). Datele prezentate de Eurostat au fost actualizate pentru anul 2014, însă datele referitoare la România sunt pentru anul 2013.
Citește și:
AFM ar putea aplica noi penalități în zona de raportare a deșeurilor
România trimite la groapa de gunoi 82% din deșeurile generate
Ce deșeuri dau bătăi de cap reciclatorilor și ce alternative avem