Taxa de 200 euro pentru cei care solicita analiza cererii pentru eticheta ecologica

Firmele care solicita acordarea etichetei ecologice UE, pentru a-si promova astfel in fata clientilor marfurile sau serviciile furnizate, vor plati o taxa fixa de 200 euro/produs pentru procesarea cererii, varsata integral la bugetul de stat, fara insa sa mai achite si o taxa anuala de utilizare, potrivit unei hotarari aprobata de Guvern si citata de Mediafax.

"Taxa pentru fiecare solicitare privind acordarea etichetei ecologice UE unui produs este in valoare de 200 euro, echivalentul in lei la cursul de schimb leu/euro al Bancii Naționale a României din data efectuarii plații. Nu se percepe taxa anuala", se arata in textul hotararii.
Noua taxa va intra in vigoare in termen de 30 zile.

Legislatia actuala prevede un tarif minim de 300 euro si unul maxim de 1.300 euro pentru procesarea cererii de acordare a etichetei ecologice, din care doar 75% este varsat la buget, restul sumei astfel incasate fiind directionat catre un fond de stimulare a angajatilor din Ministerul Mediului.

De asemene, cei care au obtinut eticheta ecologica trebuie sa plateasca si un tarif anual pentru utilizarea acesteia, egal cu 0,15% din volumul anual al vânzarilor produsului etichetat, dar nu mai putin de 500 euro si nu mai mult de 25.000 euro.

Firmele care introduc pe piata produse etichetate ecologic UE fara sa aiba acest drept sau care furnizeaza date inexacte la evaluarea performantelor produsului vor fi amendate cu 5.000 lei-10.000 lei de catre inspectorii Autoritatii Nationale pentru Protecția Consumatorilor sau cei ai Garzii Nationale de Mediu.

Eticheta ecologica a Uniunii Europene, reprezentând un simbol grafic sau un text descriptiv aplicat pe produs sau ambalaj, este o schema unica de certificare prin care consumatorii pot distinge produsele si serviciile verzi, care nu afecteaza mediul.

Foto: nextgenerationfood.com

Cosmin Zaharia

Citeste:

Vor romanii OMG-uri?

Parlamentul European sustine dreptul national de a interzice cultivarea OMG-urilor

Noile norme privind produsele alimentare: caractere mai mari pe eticheta, trecerea tarii de origine si a alergenilor

spot_img

Ultimele știri