Tarile nordice trag un semnal de alarma asupra topirii ghetii arctice

Tarile nordice au dat alarma topirii rapide a ghetii arctice, care ar putea fi ireversibila din cauza incalzirii globale, informeaza Reuters.

Suedia, Finlanda, Danemarca, Norvegia si Islanda au indemnat guvernele lumii sa se puna de acord, inainte de 2009, cu un plan cuprinzator pentru scaderea emisiilor de gaze cu efect de sera care sa continue Protocolul de la Kyoto.

„Gheata arctica si Pamantul nu mai pot astepta”, au afirmat ministrii de Mediu ale celor cinci state intr-o declaratie comuna dupa discutiile de la Oslo din aceasta saptamana. „Clima se indreapta catre un punct de rascruce, dupa care procesul ireversibil va fi pus in miscare”, au spus ministrii despre topirea ghetii.

Ei au explicat ca gheata din oceanul Arctic s-a micsorat pana in septembrie la 4,13 milioane km patrati, cea mai mica dimensiune din 1979, atunci cand au inceput inregistrarile din satelit. Ministrul suedez al Mediului, Andreas Carlgren, a spus ca topirea ar putea deja sa fi ajuns intr-un punct fara intoarcere.

Tarile nordice spera ca intalnirea ministrilor de Mediu de la Bali, Indonezia, din luna decembrie va aduce „masuri tangibile pentru reducerea emisiilor de gaze poluante”. Discutiile de la Bali vor fi menite sa lanseze negocierile, care vor dura doi ani, referitoare la noul pact care va continua Protocolul de la Kyoto. Noul acord va fi semnat, cel mai probabil, in Copenhaga la sfarsitul lui 2009.

Norvegia, numarul cinci in lume la exportul de petrol, s-a aparat de criticile conform carora este interesata de protectia mediului numai pentru a-si pastra industria intacta. „Avem o responsabilitate speciala de a ne afla in varful tehnologiei”, a spus Erik Silheim, ministrul norvegian al Mediului, subliniind ca se va face un efort maxim pentru dezvoltarea tehnologiilor curate cum sunt energia solara si cea eoliana.

Natiunile Unite pun topirea ghetii arctice pe seama gazelor emise prin arderile de combustibili fosili, iar topirea ameninta mijloacele de trai ale popoarelor indigene vanatoare si ale vietii salbatice cum sunt ursii polari si focile.

Foto: Reuters

spot_img

Newsletter-ul de mediu

Ultimele știri