Cetațenii României ar putea plăti un tarif diferențat pentru deșeurile generate, însă forma finală de calcul va fi prezentată la sfârșitul acrstei luni, a declarat, joi, ministrul Mediului, Grațiela Gabvrilescu, în cadrul conferinței despre schimbările climatice și protecția climei, organizată de Environ și Ambasada Germaniei.
Suntem aproape de finalul de a insera toate observațiile primite de la toți factorii decidenți pe trasabilitatea deșeurilor astfel încât, undeva la sfârșitul lunii acesteia să putem să finalizăm Ordonanța de urgență privind modificarea legii 249 și a legii 211 ( legea 211/2011 privind regimul deşeurilor şi legea 249 privind modalitatea de gestionare a ambalajelor şi a deşeurilor de ambalaje – n. r.). Colaboarea noastră cu Ministerul Dezvoltării și cu ANRSC este foarte bună, dovadă că în perioada în care vom avea și dezbaterea publică, vom putea să lansăm forma de calcul în care vom aplica tariful diferențial la populație”, a declarat Gavrilescu.
Potrivit declarațiilor demnitarului român, formula de calcul va fi una care să reliefeze tot ceea ce conține legea și pe care consiliile locale să-și poată fundamenta propriul tarif, astfel încât cetățeanul să știe că are două tarife: unul penrtru partea umedă, care este biodegradabilă, și care trebuie să meargă la groapă, și un altul pentru deșeurile produse din ambalaje.
Proiectul Ordonanţei de urgenţă prevede ca autorităţile administraţiei publice locale să aibă obligaţia să asigure colectarea separată pentru cel puţin deşeurile de hârtie, metal, plastic şi sticlă din deşeurile municipale.
Totodată, operatorii economici sunt obligaţi să introducă pe piaţă numai ambalaje reutilizabile care respectă cerinţele esenţiale privind caracterul reutilizabil al unui ambalaj, astfel încât acestea să corespundă unor reutilizări multiple.
De asemenea, cei care introduc pe piaţa produse ambalate în ambalaje primare reutilizabile sunt obligaţi să aplice sistemul garanţie pentru ambalajele respective la o valoare unitară de 2 lei/bucată, respectiv să asigure preluarea ambalajelor reutilizabile de la utilizatori sau consumatori.
Consumatorii îşi pot recupera garanţia plătită la momentul achiziţionării ambalajului reciclabil atunci când merg să-l returneze.
Referindu-se la valorea garanței, ministrul Mediului a precizat că aceasta va fi anunțată tot la sfârșitul acestei luni.