Tanczos: Termenul de 18 luni pentru implementarea SGR este inacceptabil, poate deveni funcțional mai repede

Ministrul mediului, Tanczos Barna, consideră că implementarea sistemului de garanție-returnare (SGR) pentru ambalajele nereutilizabile poate fi realizată mult mai rapid și și-a exprimat optimismul în acest sens în cadrul Conferinței Green Report “Sistemul Garanție-Returnare. Cum putem evita eșecul în implementare”.

Tanczos a reamintit că există un consorțiu de asociații care are o intenție reală de a participa la procedura pentru operaționalizarea SGR, însă există posibilitatea ca o altă entitate să depună planul de afaceri pentru administrarea sistemului și să propună un termen de șase luni sau de 12 luni.

Din punctul meu de vedere, 18 luni începând cu data licențierii este un termen inacceptabil. Eu sper din tot sufletul să avem o societate pe acțiuni și asociații care susțin un termen mai strâns și eu sunt convins că acest termen poate fi redus”, a spus ministrul.

Tanczos Barna s-a arătat optimist în legătură cu termenul 1 octombrie, dar a recunoscut că nu a primit până acum un termen rezonabil. „Toată lumea spune că nu se poate, dar de un an de zile încep acea înțelegere de la principalii actori pe această scenă care nu este nici în ziua de azi nu e clar. Nu există un agreement din partea celor care participă. Vom forța acest agreement prin procedura de depunere a ofertelor pentru sistemul de garanție-returnare (SGR), prin care se va demonstra că s-a înființat o societate pe acțiuni, că asociațiile reprezentantive – producători, retaileri, mici comercianți, mici producători – vin și își asumă un plan de afaceri, își asumă niște termene. Până acum nimeni nu a vrut să pună pe hârtie un termen asumat. Acele termene asumate vor fi oficial depuse înainte de data de 4 martie”, a mai spus ministrul mediului.

Săptămâna viitoare, va exista o nouă rundă de discuții cu asociațiile care au fost implicate în acest în dezbaterile cu Ministerul pentru a stabili varianta oficială de ordin de ministru, iar documentațiile necesare pentru selectarea companiei să poată fi depuse.

El a reamintit că prin HG s-a stabilit că statul va intra acționar în societatea pe acțiuni care va administra SGR și consideră în continuare că a fost o decizie bună. Statul va contribui la capitalul social, va vărsa partea aferentă procentului de 20% în momentul în care va intra acționar în această societate, însă responsabilitatea penalităților este a sistemului SGR și a producătorilor, statul neputând fi penalizat pentru neîndeplinirea obligațiilor de către producători și de către operatorul care este SGR, potrivit ministrului.

Citește și: Toți operatorii din piață au nevoie de timp pentru a pregăti Sistemul Garanție-Returnare

Sistemul Garanție-Returnare. Cum putem evita eșecul în implementarea SGR

Structura acționariatului societății care va administra Sistemul Garanție-Returnare, adoptată de Guvern 

spot_img

Newsletter-ul de mediu

Ultimele știri